فهرست مطالب
- اوراق بهادار یا ارزها دیجیتال؛ ماجرا چیست؟
- سرنوشت اتریوم چه خواهد شد؟
- آیا کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا دنبال نابودی بازار ارزهای دیجیتال است؟
اتریوم در آستانه نابود شدن؟ / آمریکا دنبال نابودی ارزهای دیجیتال است؟
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در مرکز سختگیریهای اخیر این کشور در حوزه ارزهای دیجیتال است و تا به امروز از دهها شرکت و ارزهای دیجیتال مختلف در بازار شکایت کرده یا به آنها اخطار داده است.
به جز دو صرافی بزرگ کمیسیون بورس آمریکا معتقد است سولانا، پالیگان، کاردانو، سندباکس، کازماس، دیسنترالند و اکسی اینفینیتی اوراق بهاداری هستند که ثبت نشدهاند. حالا شایعه شده که پای اتریوم هم به بازی باز میشود.
اوراق بهادار یا ارزها دیجیتال؛ ماجرا چیست؟
یکی از چالشهای اصلی فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاران و شرکتها، شرایط میهم قانونگذاری و شفافیت چهارچوب قانونی پیرامون این داراییهای دیجیتال است.
بسیاری از کشورها دنبال تنظیم قوانین ارز دیجیتال هستند. آمریکا نیز از جمله کشورهای جهانی است که هنوز مقامات قانونی و اجرایی آن پیرامون روند دقیق قانونگذاری و ماهیت ارزهای دیجیتال به نتیجهای نرسیدهاند و این موضوع مشکلاتی را برای ادامه فعالیت شرکتها و ارزهای دیجیتال در این کشور ایجاد کرده است.در این بین کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا از این فرصت استفاده کرده است تا با ادعای اینکه ارزهای دیجیتال اوراق بهادار هستند، شکایتها و حملات خود را علیه این بازار آغاز کند. به عقیده این کمیسیون، بسیاری از ارزهای دیجیتال پس از راهاندازی عرضه اولیه، توکنها را به تیم اصلی و سرمایهگذاران اولیه واگذار کردهاند و براساس این مالکیت به آنها سود میدهند. شرایطی که آنها را مشابه اوراق بهادار میکند و بر این مبنا کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بر این باور است که این پروژهها اوراق بهادار ثبتنشده عرضه کردهاند.
ریپل از جمله اولین ارزهای دیجیتال بازار به شمار میرود که توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بهعنوان اوراق بهادار معرفی شده است. درحالیکه در این زمانها اکثر پروژهها و شرکتها تصمیم میگیرند تا با پرداخت جریمه با کمیسیون بورس و اوراق بهادار به توافق برسند، اما ادعای این کمیسیون برای تیم ریپل قابل قبول نبود و آنها تصمیم گرفتند تا در مبارزه قانونی ثابت کنند که ریپل یک اوراق بهادار نیست. دادگاهی که از سال۲۰۲۰ تا به امروز ادامه پیدا کرده است و بسیاری از سرمایهگذاران بازار چشم به انتظار نتیجه نهایی آن هستند.
اخیرا این روند شکایت برای بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر بازار نیز تکرار شده است و پروژههایی مانند سولانا بهعنوان اوراق بهادار معرفی شدهاند. با این حال تا به امروز نام اتریوم در بین این موارد ذکر نشده است و به نظر میرسد گری گنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار هنوز در رابطه با ماهیت اتریوم مطمئن نیست. وی در گذشته اعلام کرده بود که همه چیز به غیر از بیتکوین در فضای ارزهای دیجیتال میتواند بهعنوان یک اوراق بهادار در نظر گرفته شود؛ اما تا به امروز بارها از پاسخ دادن به سوال اوراق بهادار بودن یا نبودن اتریوم طفره رفته است. درحالیکه توکن اتریوم بهعنوان یک سرمایهگذاری نگهداری میشود و میتوان آن را بهعنوان یک اوراق بهادار طبقهبندی کرد، اما این ارز دیجیتال همچنان بهطور گسترده و روزانه بهعنوان وسیلهای برای انجام مبادلات در پروتکلها استفاده میشود که آن را مشابه پول میکند. پس چرا در شرایطی که بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر با شرایط مشابه اتریوم مورد شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار قرار گرفتهاند، اتریوم بهعنوان یک استثنا در نظر گرفته شده است؟
سرنوشت اتریوم چه خواهد شد؟
در نظر گرفته نشدن اتریوم بهعنوان اوراق بهادار میتواند بهدلیل یک درگیری داخلی میان آژانسهای نظارتی آمریکا باشد. کمیسیون معاملات آتی کالا آمریکا در گذشته اعلام کرده است که اتریوم یک کالا است و آن را یک اوراق بهادار نمیداند. بنابراین اتریوم میتواند زیر مجموعه کمیسیون معاملات آتی کالا قرار گیرد که بیتکوین، اتریوم و تتر را بهعنوان کالا و نه اوراق بهادار میداند. برخی این احتمال را میدهند که گنسلر در تلاش است تا از بروز درگیریهای درونی جلوگیری کند و فعلا نظر خود را پیرامون ماهیت اتریوم و دستهبندی آن بهعنوان کالا یا اوراق بهادار اعلام نکند. علاوه بر آن، برخی بر این باور هستند که هدف نهایی کمیسیون بورس و اوراق بهادار این است که با سختگیریهای اخیر خود مقداری چارچوب قانونی و نظارتی را بر بازار ایجاد کند و برخی پروژههایی را که تخلف داشتهاند، جریمه کند. اما در این بین ترجیح میدهد تا اختلالی در روند کلی بازار ایجاد نکند و نوسانات شدید قیمتی را رقم نزند.
اتریوم هماکنون پس از بیت کوین دومین بلاک چین برتر بازار است و اکثر برنامهها و پلتفرمهای غیرمتمرکز در این شبکه عرضه شدهاند. اقدامات کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا علیه اتریوم میتواند اثرات مخرب بسیار بزرگی برای بازار ارزهای دیجیتال به همراه داشته باشد و بسیاری از سرمایهگذاران آمریکایی و جهانی ارزهای دیجیتال را با ضررهای غیرقابل جبرانی مواجه کند. چنین شکایتی میتواند بسیاری از سرمایهگذاران مشارکتکننده در فرآیند سهامگذاری و استیکینگ اتریوم را از ادامه فعالیت منصرف کند که منجر به آسیبهای بزرگی برای اتریوم خواهد شد. علاوه بر آن، شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار از اتریوم شک و تردید سرمایهگذاران نسبت به آینده این ارز دیجیتال را به همراه خواهد داشت که منجر به سقوط قیمتی و در ادامه آن، سقوط کلی بازار ارزهای دیجیتال خواهد شد.
آیا کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا دنبال نابودی بازار ارزهای دیجیتال است؟
آیا کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به دنبال نابودی صنعتی است که از هر شش آمریکایی یک نفر در آن سرمایهگذاری کرده؟
ارزش بازار ارزهای دیجیتالی در سطح گستردهتر تقریبا یک سوم زمان اوج آن است. اکنون حجم معاملات کاهش یافته و علاقه توسعهدهندگان رمزارز نیز در حال کاهش است. سطح اعتماد نیز پایین است. ورشکستگی برخی از بانکهای آمریکایی که کماکان حاضر به معامله با رمزازر بودند، در ماه مارس، ضربه محکم دیگری به آن زده است.
هیلاری آلن، استاد حقوق در دانشگاه امریکن معتقد است که رمزارز ذاتا در معرض چرخه رونق و تقویت و دستکاری افراد درون این نظام است و باید ممنوع شود.
به باور خانم آلن اقدامات کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا میتواند به محدود کردن مجدد ارزهای دیجیتال به حوزه علاقهمندان به فناوری کمک کند.
او میگوید: «اگر این اقدامات حقوقی را با کاهش اعتماد عمومی و کاهش علاقه برای سرمایهگذاری در این عرصه کنار هم بگذاریم می بینیم که شاید آیندهای برای وجود نداشته باشد.»
برایان آرمسترانگ، رئیس شرکت کوینبیس تهدید کرده که آمریکا را به دلیل رویکرد خصمانهاش به رمزارزها ترک خواهد کرد.
اما آقای استفنز، که قبلا دو «زمستان رمزنگاری» را پشت سر گذاشته است، حتی اگر با توجه به رویکرد فعلی آمریکا گزینه پیش رو انتقال به کشورهای دوستانه دیگر از جمله بریتانیا یا اتحادیه اروپا باشد، «آینده روشن باقی خواهد ماند.»
او به ارزش بیت کوین اشاره میکند که در حد قیمت خود در سال ۲۰۲۰ در حال نوسان است اما از ابتدای سال به طور قابل توجهی افزایش یافته است. قیمت رمزارز اتر هم افزایش داشته است.
برخی از شاخصها مانند شمار آدرسهای فعال در بلاکچین و تعداد قراردادهای هوشمند در حال اجرا، که توسط اندریسن هوروویتز٬ یک شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر ردیابی میشوند، نیز در حال افزایش است.
آقای استفنز میگوید به دلیل کاهش قیمتها و عقبنشینی رقبا٬ بلاکچین در سه ماه اول سال ۲۰۲۳ بیشتر از هر سه ماه دیگری در ۱۰ سال گذشته سرمایهگذاری کرده است. او تاکید کرد: «ما شاهد توقف بنیانگذاران از تشکیل شرکتها یا پروتکلهای جدید نیستیم.»
جینا پیترز، کارشناس رمزارز که در دانشگاه شیکاگو تدریس میکند، هشدار میدهد که به رغم رشد این صنعت در خارج از آمریکا٬ از دست دادن بازار ایالات متحده چشماندازپیش روی صنعت ارز دیجیتالی را به شدت محدود خواهد کرد.
او میگوید: «اشتباه است که فکر کنیم آمریکا میتواند این صنعت را نابود کند، اما قطعا میتواند صنعت ارز دیجیتال را کوچکتر کند».
نظرات