فهرست مطالب
کاردانو (Cardano) که شاید نام آن را کمتر از اتریوم شنیدهاید در سال ۲۰۱۷ به عنوان یک بلاکچین غیرمتمرکز و منبع باز راهاندازی شد. علیرغم این که کاردانو در حال حاضر به عنوان یک پروژه در حال توسعه محسوب میشود، بسیاری از آن به عنوان «قاتل اتریوم» یاد میکنند. خرید کاردانو میتواند تصمیمی حرفهای باشد.
بدیهی است که اتریوم هم همینطور دست خالی ننشسته و برای مقابله با کاردانو تمهیداتی را اندیشیده است.
اتریوم چیست؟
برای این که در مورد مقایسه اتریوم و کاردانو آگاهانه عمل کنیم، لازم است که با مفاهیم هرکدام از این شبکهها به صورت کامل آشنا شوید. شبکه بلاکچین اتریوم (Ethereum) در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین راهاندازی شد و بعدها به یکی از نبضهای تپنده دنیای کریپتوکارنسی تبدیل شد. توکن بومی این شبکه بلاکچین با عنوان اتر (Ether) شناخته میشود و حالا به عنوان دومین ارز دیجیتال ارزشمند و گرانقیمت دنیای ارزهای دیجیتال معامله میشود. بسیاری از معاملهگران و کارشناسان دنیای کریپتوکارنسی از اتر (Ether) به عنوان بزرگترین رقیب بیت کوین (BTC) نام میبرند و آینده خوبی را برای آن پیشبینی میکنند.
اتریوم به طور کلی یک شبکه بلاکچین عمومی و غیر متمرکز است که هم منبع باز (Open Source) است و هم قرارداد هوشمند برای اولینبار توسط آن به دنیای کریپتوکارنسی معرفی شدند. از این ویژگیها به عنوان مهم ترین تفاوت های اتریوم با بیت کوین یاد میشود. اتریوم آنقدر کاربردی و مفید است که بسیاری از کاربران و معاملهگران، کیف پولهای دیجیتالی یا Walletهای خود را بر مبنای همین شبکه بلاکچین انتخاب میکنند و با اتر، کارمزد تراکنشها را میپردازند. شما هم میتوانید همین حالا برای خرید اتریوم اقدام کنید و در معاملات سودآور آن شرکت داشته باشید.
مهمترین اتفاقی که به شهرت و اعتبار اتریوم منجر شد، همین غیر متمرکز بودنش است که ویتالیک بوترین در ابتدا آن را به بیت کوین پیشنهاد داده بود. همین ویژگیهای مثبتی که برای اتریوم وجود دارد، برای کاردانو هم برنامهریزی شد و همه اینها دست به دست هم دادند تا موضوع مقایسه اتریوم و کاردانو به موضوعی داغ تبدیل شود. پرواضح است که کاردانو آمده است که به عنوان یک رقیب برای اتریوم ظاهر شود. انگار که کاردانو آمده است که همه ضعف و ایرادات اتریوم را بپوشاند و همانطور که اتریوم برای بیت کوین به اصطلاح رقیب شد، کاردانو هم برای اتریوم دردسر ساز شود.
کاردانو (Cardano)
شبکه کاردانو در سال 2017 توسط تیمی به رهبری چارلز هاسکینسون، از همبنیانگذاران اتریوم، راهاندازی شد. روش بنیانگذاران این شبکه برای متفاوت کردن کاردانو نسبت به رقبای خود، پیشبرد آکادمیک و برنامهریزی شده پروژه و بررسی پیوسته کد آن بوده است. به علاوه، توسعهدهندگان کاردانو ادعا میکنند این بلاک چین بر اساس تحقیقات آکادمیک و بازنگریشده طراحی و ساخته شده است و امیدوارند این موضوع در زمینه ثبات و معتبر بودن شبکه به کاربران اطمینان خاطر دهد.
تمرکز کاردانو در فرآیند ساخت این بلاک چین روی طراحی سیستمی ارزانتر و کارآمدتر از اتریوم بوده است، با این تفاوت که مثل بقیه رقبا شبکهای بیثبات نداشته باشد و با افزایش استفاده یا فشار کاربران، سیستم از کار نیفتد. اما این روش پیشبرد همچنین موجب کندی بسیار زیاد توسعه و توزیع بلاک چین کاردانو شده است. با این حال قیمت کاردانو تاثیری از این سرعت کم توسعه نگرفته است و متناسب با ارزش آن نوسان دارد.
با اینکه پروژههای متعددی بر بستر بلاک چین کاردانو فعالیت میکنند، روند توسعه آنها به خاطر سرعت کم به روزرسانیهای شبکه محدود شده است. از مراحل تعیین شده در نقشه راه بلاک چین کاردانو هنوز قدمهای متعددی باقی مانده است که توسعهدهندگان در آینده باید آنها را به مرحله انجام برسانند.
مقایسه اتریوم و کاردانو
این دو شبکه به شدت در حال رقابت هستند و نکته ای که رقابت این دو را بسیار نزدیک بهم کرده است، تشابه های زیادی است که زیرساخت کاردانو با اتریوم دارد. در واقع هر دوی آنها از بلاک چین استفاده می کنند و قابلیت استفاده از قراردادهای هوشمند و اجرای برنامه های غیرمتمرکز در هر دوی آن ها وجود دارد اما تفاوت زیادی که رمزارز اتریوم با کاردانو از نظر قیمت و حجم معامله باهم دارند، به چه علت است؟
نکته اول این است که ارز دیجیتال اتریوم به صورت نامحدود عرضه شده است و هر چه استخراج شود، باز وجود دارد ولی کاردانو به صورت محدود است اما تعداد حال حاضر کوین های اتریوم بسیار کم تر از تعداد کوین های موجود کاردانو می باشد. نکته دیگری که لازم به ذکر است، قدمت هر کدام است. همانطور که گفته شد اتریوم بسیار زودتر از کاردانو شروع به کار کرد و به عنوان دومین ارز دیجیتال دنیای کریپتو از آن یاد می شود، پس طبیعتا اتریوم طرفداران بیشتری دارد.
اگر بخواهیم مبلغی در قالب ارز دیجیتال در این دو شبکه جا به جا کنیم، از نظر سرعت انتقال، هر دو شبکه تقریبا یکسان هستند و نسبت به رقبای خود، با سرعت مناسبی، تراکنش ها را تایید می کنند اما از نظر کارمزد این طور نیست و کارمزد انتقال اتریوم بیشتر از کاردانو است. کاردانو در هر ثانیه تقریبا 300 تراکنش را تایید می کند و اتریوم در هر ثانیه تقریبا 20 تراکنش را. در مجموع این که بخواهیم بگوییم کدام یک از این دو برتر هستند، کار بسیار دشواری است چرا که هر کدوم از آن ها ویژگی ها و پیشرفت های قابل توجه داشته اند.
توکن ADA به دارندگان خود مزایای متعددی از جمله قابلیت استیک و دریافت پاداش از شبکه کاردانو، راه اندازی انواع dApp، توسعه قرارداد هوشمند و همچنین توسعه ارز nft ارائه می دهد.
نظرات