لطفا نظر خود را در رابطه با وبسایت وارد کنید! (اختیاری)

فهرست مطالب

  • استیبل کوین (Stablecoin) چیست؟
  • استیبل کوین‌های با پشتوانه پول فیات (Fiat-backed Stablecoins)
  • استیبل کوین های متکی بر ارز دیجیتال  (Crypto-backed Stablecoins)

استیبل کوین (Stablecoin) چیست؟ + مزایای استیبل کوین

استیبل کوین (Stablecoin) یا رمزارز پایدار به هر ارز دیجیتالی گفته می‌شود که قیمت آن به صورت مستقیم با یک ارزش پایه‌ای و پایدار مثل ارزهای ملی، طلا، نفت، فلزهای گران‌بها یا هر چیزی شبیه این‌ها مرتبط شده است.

استیبل کوین‌ها به عنوان یک جایگزین برای ارزهای ملی و دیگر ارزهای پایدار استفاده می‌شوند و به عنوان یکی از راه‌حل‌های محبوب در دنیای کریپتو برای معامله و کنترل نوسانات قیمت است. مشهورترین استیبل کوین دنیا تتر (USDT) است که هر واحدش معادل 1 دلار آمریکا است.

استیبل کوین (Stablecoin) چیست؟

به طور خلاصه و آن‌چنان‌که گفته شد استیبل‌کوین (Stablecoin) یک نوع ارز دیجیتال است که ارزش ثابتی دارد و همچنین به عنوان یک پروتکل انتقال ارزش برای تبادلات مالی استفاده می‌شود. این نوع از ارزها با هدف حفظ ثبات ارزش در مقابل نوسانات ناپایدار بازار ارزها (مانند بیت‌کوین و اتریوم) طراحی شده‌اند.

نکته کلیدی این است که ارزش استیبل‌کوین‌ها به طور معمول مرتبط با ارزهای ملی یا دیگر دارایی‌های مثبت (مانند طلا) است و هر استیبل کوینی که در این زمینه شفاف‌تر باشد، معتبرتر است.

در اصطلاحات مالی، نوسانات بزرگ قیمتی که برخی ارزها ممکن است در معرض آنها باشند، به عنوان ریسک نرمال (Normal Risk) معرفی می‌شود. اما این ریسک برای بسیاری از کاربران و سازمان‌ها که به دنبال استفاده از ارزهای دیجیتال در تجارت یا انجام معاملات خود هستند اصلا خوشایند نیست.

مهم‌ترین کاربرد استیبل‌کوین‌ها در اکوسیستم ارزهای دیجیتالی مرتبط با تجارت، انتقال و معاملات مالی است. زیرا به کاربران امکان می‌دهد تا با استفاده از یک ارز با ارزش ثابت، نگران نوسانات بازار نشوند و به راحتی از آن در تراکنش‌ها و تبادلات خود استفاده کنند. همچنین، استیبل‌کوین‌ها در برخی کاربردها مانند انجام پرداخت‌های بین‌المللی و حتی انجام انتقال‌های بانکی بین کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تتر (Tether) که با نام USDT هم شناخته می‌شود؛ به عنوان اولین، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین استیبل کوین دنیا شناخته می‌شود. نسبت تتر با دلار ۱:۱ است؛ یعنی قیمت هر تتر برابر با یک دلار آمریکا است و به گفته شرکت صاحب تتر واقعا در برابر هر تتر این شرکت یک دلار ذخیره دارد.

این استیبل کوین در ماه جولای سال ۲۰۱۴ (تیر ۱۳۹۳) توسط شرکت آیفینکس (iFinex) راه‌اندازی شد. در حال حاضر اکثر صرافی‌ها از ارز دیجیتال USDT پشتیبانی کرده و این ارز دیجیتال نماد استیبل کوین‌ها در دنیا است.

در ادامه با انواع استیبل کوین آشنا می‌شویم. توجه داشته باشید بسته به تعریف‌ها دسته‌بندی‌های متفاوتی برای استیبل کوین وجود دارد.

استیبل کوین‌های با پشتوانه پول فیات (Fiat-backed Stablecoins)

این نوع از استیبل کوین‌ها مستقیماً به ارزهای فیات مانند دلار آمریکا، یورو یا پوند متصل هستند. ارزش هر توکن متکی به فیات به یک واحد از ارز فیات مرتبط بستگی دارد.

مثال‌ها:

تتر (Tether) یکی از پرکاربردترین استیبل کوین‌ها در بازار که ادعا می‌کند هر توکن USDT به یک دلار آمریکا متصل است و به ازای هر واحد تتر یک دلار آمریکا در ذخایر شرکت مالک تتر وجود دارد.

USD Coin این استیبل کوین توسط Circle و Coinbase پشتیبانی می‌شود و هر توکن USDC به یک دلار آمریکا متصل است.

استیبل کوین های متکی بر ارز دیجیتال  (Crypto-backed Stablecoins)

این استیبل کوین‌ها با دیگر رمز ارزها به عنوان گارانتی پشتیبانی می‌شوند. این نوع از استیبل کوین‌ها معمولاً در سیستم‌های غیر متمرکز (DeFi) مورد استفاده قرار می‌گیرند، و به طور کلی بیشتر در معرض ریسک قرار دارند.

مثال:

Dai استیبل کوین که توسط MakerDAO ایجاد شده است و با گارانتی اتریوم (ETH) پشتیبانی می‌شود.

استیبل کوین های بدون پشتوانه (Non-collateralized Stablecoins) یا استیبل کوین‌ها الگورتیمک (ALGORITHMIC)

استیبل کوین‌های الگوریتمی از این جهت که از هیچ شکلی از وثیقه برای دستیابی به ثبات خود استفاده نمی‌کنند یک دارایی خارج از دایره مرسوم کریپتو حساب می‌شوند. در عوض، این استیبل کوین‌ها با استفاده از الگوریتم‌هایی برای کنترل عرضه و گردش توکن‌های خود در بازار به ثبات قیمت خود دست می‌یابند. این استیبل کوین‌ها زمانی که قیمت استیبل کوین‌ها از قیمت مشخص شده یا قیمت ارز فیات مورد نظر بالاتر رود، توکن‌های جدیدی تولید می‌کنند. این امر با افزایش عرضه باعث کاهش قیمت می‌شود. مشخص است که این نوع استیبل کوین چندان هم بی‌خطر نیست.

مثال:

TerraUSD که زمانی یکی از سه استیبل کوین مهم بازار بود، اما در نهایت فروپاشید!

مطالب مشابه

سوالات متدوال

نظرات

0 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *