فهرست مطالب
ریپل (Ripple) یک شرکت بزرگ واقع در سانفرانسیسکو آمریکاست که برای بانکها و نهادهای مالی، محصولات مالی غیرمتمرکز میسازد. هدف ریپل این است که بتواند انتقال پول بین بانکی و بینالمللی را سریعتر، ارزانتر و غیرمتمرکزتر کند که البته این هدف تا حد زیادی محقق شده است و اکنون بانکها و شرکتهای مالی بزرگی برای انجام انتقالهای پولی خود از محصولات ریپل استفاده میکنند.
این شرکت در سال ۲۰۱۲ توسط کریس لارسن (chris Larsen) و جد مک کالب (jed McCaleb) تاسیس شد. فرایند اصلی شبیه به سیستم سوئیفت (swift) برای جابهجایی پول و سهام بینالمللی است که در واقع نوعی سیستم مبادله اموال، دارایی و حواله است. انواع واسطههای مالی و بانکهایی که با ارزهای فیات گوناگون معامله میکنند از این راهکار برای سرعت بخشیدن به تراکنشها و کم کردن هزینهی آن استفاده میکنند.
ریپل چند محصول گوناگون برای بانکها و موسسات مالی طراحی کرده است که فقط یکی از آنها با ارز دیجیتال XRP کار میکند. بنابراین، شما وقتی XRP میخرید، روی یکی از محصولات شرکت ریپل سرمایهگذاری کردهاید نه خود ریپل.
برخلاف بیت کوین که به عنوان یک سیستم پرداخت همتابههمتا طراحی شده، Ripple برای انجام تراکنشهای بینالمللی در سراسر جهان ایجاد شده است. در شبکه Ripple میتوان ارزهای فیات و انواع ارزهای دیجیتال را با یکدیگر مبادله کرد.
ریپلنت (Ripplenet) چیست؟
ریپلنت شبکهای متشکل از ارائهدهندگان خدمات پرداخت مانند بانکها و شرکتهای خدمات مالی است که از راهکارهایی توسعه یافته توسط Ripple برای ارسال پول بهصورت جهانی استفاده میکنند. اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را برایتان شفاف کنیم:
فرض کنید آقای X در نیویورک زندگی میکند و یک جعبه شکلات دارد که به آن احتیاجی ندارد. در عوض او بسیار علاقه دارد تا یک بازی بیس بال را از نزدیک تماشا کند، اما بلیط آن بازی را ندارد. از طرفی آقای Y در لسآنجلس زندگی میکند و یک تمبر نادر دارد که حاضر است آن را با یک جعبه شکلات عوض کند. در آخر هم آقای M در آلاسکا زندگی میکند که بهشدت به دنبال یک تمبر نادر است و در حال حاضر برای یک بازی بیس بال در نیویورک بلیط دارد. در سیستم فعلی ما، این افراد احتمالاً هرگز یکدیگر را پیدا نخواهند کرد؛ اما در دنیای ریپل میتوان گفت: “سلام، من یک جعبه شکلات دارم و بلیط بازی بیس بال را میخواهم” و سپس این سیستم کوتاهترین و ارزانترین ترکیب ممکن را برای تحقق آن پیدا خواهد کرد. اگرچه عملکرد شبکهی ریپل کمی پیچیدهتر از این مثال است، اما مبانی آن را بهصورت ساده نشان میدهد. در مثال بالا، برای شروع معامله لازم است تا اعتمادی بین این افراد شکل بگیرد. ریپل از واسطهای به نام Gateway استفاده میکند که بهعنوان پیوندی در زنجیره اعتماد بین دو طرفی که مایل به انجام معامله هستند، عمل میکند. Gateway درواقع یک واسطهی اعتباری است که ارزها را از طریق شبکه ریپل به آدرسهای عمومی ارسال و یا دریافت میکند.
ویژگی ریپل چیست؟
XRP Ledger طیف گستردهای از برنامهها و موارد استفاده مربوط به پرداختها از جمله پرداختهای خُرد، DeFi و به زودی NFTها را ارائه میدهد. XRPL که در سال ۲۰۱۲ راهاندازی شد، از شرکتها و توسعهدهندگان پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت با ابزارهای قدرتمند و انعطافپذیری پشتیبانی میکند. در سایت ریپل، توسعهدهندگان میتوانند به آموزشهای مختلفی دسترسی داشته باشند تا به واسطه آنها، شروع به استفاده از زبانهای مختلف کدنویسی، ساخت اپلیکیشنها، مدیریت حسابها و موارد دیگر کنند.
در کنار رمزارز بومی، XRP Ledger توسط توسعهدهندگان برای ایجاد راه حلهایی برای رفع مشکلات پرداخت از جمله حواله و نشانهگذاری دارایی استفاده میشود. در حال حاضر، پنج کاربرد اصلی XRP Ledger عبارتند از پرداخت، توکن سازی، ارز دیجیتال بانک مرکزی، DeFi و استیبل کوین.
اگر بخواهیم در مورد کاربردهای کوین XRP صحبت کنیم علاوه بر کاربرد در تراکنشهای بینالمللی، مانند همه ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری نیز قابل استفاده است. این رمزارز امکان استیکینگ نیز دارد و با سپردهگذاری این کوین، میتوان به کسب سود پرداخت.
محصولات ریپل
ایکس رپید (xRapid)
به طور کلی از XRAPID میتوان به عنوان یک راه ایجاد نقدینگی بر پایهی تقاضا نام برد. کوین XRP در این راه حل نقدینگی به عنوان یک رمز ارز واسط میان چند ارز فیات عمل میکند. در واقع XRAPID که به بلاکچین متکی است، راهی برای کم شدن هزینه و افزایش سرعت پرداختهای بانکی است. لازم به ذکر است که این محصول، تنها محصول از شرکت ریپل است که برای معاملات خود از XRP استفاده میکند.
برای آنکه فرایند کار در این محصول را به خوبی متوجه شوید یک مثال ساده میزنیم. فرض کنید شخصی به نام کیت از استرالیا قصد دارد برای فردی به نام مارک در ژاپن ۱۰۰ دلار پول واریز کند. کیت در ابتدا باید این مبلغ را به یک مؤسسه مالی به نام FIN پرداخت کند. سپس این مؤسسه مالی از طریق ارتباط با صرافیهای تبدیل دارایی در هر دو کشور مقصد و مبدأ و با استفاده از محصول XRAPID این انتقال را انجام میدهد.
در واقع شرکت مورد نظر این توانایی را دارد که ۱۰۰ دلار کیت را به XRP تبدیل کرده و در عرض چند ثانیه به ژاپن منتقل شده و در نهایت مارک میتواند پول واریز شده را از صرافی واقع در ژاپن دریافت کند. نکتهی قابل توجهی که وجود دارد این است که این شیوهی انتقال پول باعث حذف واسطههای مالی نشده و تنها باعث سرعت بخشیدن روند آن شده است.
ایکس کارنت (xCurrent)
محصول اولیهی شرکت XCURRENT است. این محصول به طور پیش فرض از کوین XRP استفاده نکرده و متکی بر بلاکچین XRP Legder نیست. در واقع میتوان گفت که XCURRENT راهی آسان برای ردیابی و تسویه فوری پرداختهای بینالمللی بین اعضای شبکه است.
ایکس ویا (xVia)
این محصول جدیدترین محصول این پروژه است. میتوان اینگونه گفت که یک رابط پرداخت استاندارد برای بانکها و سایر ارائهدهندگان خدمات مالی است که به آنها این امکان را میدهد تا در یک چهارچوب مشترک تعامل کنند. لازم به ذکر است که «ایکس ویا» هم مانند XCURRENT از رمزارز بومی شبکه برای پرداختهای خود استفاده نمیکند.
نحوه کار ریپل چگونه است؟
به طور کلی از رمزارز شبکه ریپل مانند تمام ارزهای دیجیتال دیگر میتوان برای انجام تراکنشها و سرمایهگذاری استفاده کرد. تراکنشهایی که در سیستم انجام میشود، تماماً اعتبارسنجی میشود و به همین دلیل است که شاهد سیستمی یکپارچه با قابلیت جلوگیری از هزینههای مضاعف در این شبکه هستیم. همچنین تمام تراکنشهایی که توسط کاربران انجام میشود در دفتر کل ذخیره خواهد شد. اما لازم به ذکر است که این سابقه معاملات به شکل عمومی روی یک زنجیره بلاکی ثبت میشود و به حساب یا کسب و کاری تعلق ندارند.
نظرات