فهرست مطالب
زندگی در یک دنیای بدون واسطه و کاملا غیرمتمرکز، این روزها رویای خیلی از آدمهاست. اتریوم، اولین جرقه برای تحقق این رویا بود.
اتریوم بهعنوان دومین نسل از فناوری بلاک چین شناخته میشود. نسل اول بلاک چین، «بیت کوین» است. بیت کوین به عنوان یک دارایی و از نظر امنیت فعلا رقیبی را برای خود نمیبیند، اما این ارز دیجیتال در بعضی از حوزهها نمیتواند کاربرد چندانی داشته باشد و همین باعث شده تا شبکهای مبتنی بر قراردادهای هوشمند، با عنوان اتریوم پا به میدان بگذارد.
بهوسیله بلاک چین اتریوم میتوان کارهایی انجام داد که شاید بیت کوین و بلاک چین بیت کوین نتوانند از پس آنها بر بیایند. صد البته اتریوم هم مشکلاتی دارد و نمیتوان تراکنشهای نسبتا آهستهی آن را نادیده گرفت، اما این پلتفرم در حال توسعه است و فعلا امیدهای بسیار زیادی درمورد آن وجود دارد.
اتریوم چیست؟
اتریوم (Ethereum) یک پلتفرم مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین و منبع باز است که امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز را فراهم میکند و بهمنظور پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و تراکنشهای مالی ایمن ایجاد شده است. کاربرد اتریوم فراوان بوده و پس از اینکه به دنیای ارزهای دیجیتال راه پیدا کرد، تغییرات زیادی ایجاد نمود. همچنین این پلفترم امکان توسعه، گسترش سریع و استفاده از برنامههای مختلف کاربردی برای بهبود بسیاری از صنایع را ایجاد کرد. اتر نام رمز ارز این شبکه است و تراکنشهای شبکه اتریوم و برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر این شبکه، توسط رمزارز اتر پرداخت میشود. در حقیقت اتر مانند وسیله نقلیهای برای حرکت در بستر اتریوم به شمار میآید و بسیاری از توسعه دهندگانی که به دنبال پیشرفت اتریوم و برنامههای آن هستند، از این رمزارز استفاده میکنند. کاربرد اتر در دو حالت خود را بیشتر نشان میدهد:
- مانند دیگر رمزارزهای پایه برای مبادله ارزهای دیجیتال کاربرد دارد.
- میتواند در داخل اتریوم برای اجرای برنامهها و کسب درآمد استفاده شود.
از اتریوم به عنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال یاد میشود. هدف نسل اول ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، بیت کوین کش و لاین کوین پرداخت همتا به همتا است؛ درحالی که نسل دوم این ارزها مانند اتریوم به دنبال ایجاد بستری برای غیرمتمرکز کردن سایر فعالیتهای انسانی هستند. کاربرد اتریوم تنها به عنوان یک پلتفرم نیست؛ بلکه به عنوان یک زبان برنامهنویسی نیز به توسعه دهندگان در ایجاد برنامههای کاربردی توزیع شده کمک میکند. اتریوم با ویژگیهای کاربردی خود، دروازهای نوین در دنیای دیجیتال بر روی کاربران این عرصه میگشاید و قدرت بالقوه تکنولوژی بلاک چین و بهکارگیری آن روی برنامههای کاربردی مختلف را پیاده میکند.
برخی از کاربردهای اتریوم
بهبود خدمات بانکی و مالی از کاربردهای اتریوم
می توان گفت یکی از فراوان ترین کاربرد های اتریوم در زمینه خدمات بانکی و مالی می باشد. فعالیت های مربوط با اوراق قرضه، قراردادها، پرداخت و امور بیمه ای از جمله این خدمات است.
برای درک بهتر این موضوع به عنوان نمونه شخصی را در نظر می گیریم که بعد از دریافت وامی از بانکی چندین مورد از اقساط ماهامه خود را پرداخت نکرده است. حال با وجود آنکه بانک موظف است شخص دریافت کنده وام را از تمام حقوق خود محروم کند، می توان کار بهتری انجام داد، یک قرارداد تمام وقت هوشمند که پرداخت نکردن اقساط وام منجر به بروز اتفاقی مشخص خواهد شد.
از دیگر کاربردهای اتریوم در دنیای واقعی پرداخت های غیر متمرکز مالی است که با عنوان دیفای (DeFi) شناخته می شود. دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) مجموعه ای از برنامه های کاربردی است که به منظور کم کردن واسطه های مالی در انجام معاملات مالی مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی از مشهور ترین این پروژه ها که توسط قرارداد های هوشمند اتریوم موفق به ایجاد یک رمزارز با قیمت ثابت شده، میکردائو (MakerDAO) است.
پشتوانه این رمزارز که با نام DAI شناخته می شود اتر (Ether) است. جالب است بدانید قیمت این رمزارز معادل یک دلار می باشد که قیمتی دائمی است.
بازار های پیش بینی از کاربرد های اتریوم
یکی از جالب ترین کاربردهای اتریوم استفاده از قرارداد های هوشمند در بازار های پیش بینی است. همانطور که از نام آن مشخص است بازارهایی را شامل می شود که قابلیت پیش بینی دارند، همچون پیش بینی کردن نتیجه یک بازی یا نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، پیش بینی کردن نوسانات قیمتی یک ارز و مواردی دیگر.
این کاربرد اتریوم این امکان را فراهم می کند تا پاداش افراد برنده در این قبیل پیش بینی ها بدون احتیاج به اعتمادسازی از طریق توکن ها و قرارداد های هوشمند اتریوم پرداخت کرد.
از دیگر کاربرد های قرارداد های هوشمند اتریوم، مراکز نظرسنجی یا شرط بندی مرتبط با لزوم ارائه محصولی خاص توسط یک شرکت است. آنچه در قرارداد های هوشمند اتریوم قابل توجه است ارزان بودن روش به کار گیری آن است.
توکن سازی از داراییهای واقعی از کاربردهای اتریوم
پیش از توضیح این کاربرد نیاز است شما را با مفهوم توکن (Token) بیشتر آشنا کنیم. توکن واژه ای مختص فناوری بلاک چین نیست و در زمینه های دیگری چون سرگرمی و رسانه، هنر، کامپیوتر و اقتصاد نیز دارای کاربرد می باشد. اما چیزی که ما در کاربرد های اتریوم با آن سر و کار داریم توکن در بلاک چین است.
توکن به معنی هر دارایی قابل معامله و انتقال به صورت دیجیتالی بین افراد است. با گذاشتن مفهوم رمزارز در کنار توکن به مفهوم یک واحد رمزارز می رسیم که در عین حال متفاوت با مفهوم ارز دیجیتال است. بلاک چین اتریوم میزبان اکثر توکن ها با خصوصیات متنوع و منحصر به فردشان است.
تا مدت ها تعداد توکن های اتریوم سوال بحث برانگیزی در میان فعالان حوزه رمز های دیجیتال بوده است. به دلیل تعداد زیاد بلوک استخراج شده در شبکه اتریوم و تعداد زیاد ارائه دهندگان اطلاعات آن اعداد مختلفی در مورد تعداد واقعی اتریوم موجود داده شده است.
بازار توکن های اوراق بهادار به باور بسیاری می تواند به یک فرصت با ارزش چند تریلیون دلار بدل شود و شبکه بلاک چین اتریوم ثابت کرده که مناسب اجرای این کار است. توکن سازی دارایی های اوراق بهادار که ارزش آن بر پایه یک دارایی خارجی و قابل معامله است، بر روی بلاک چین باعث سهولت در استفاده آن ها برای صادر کنندگان شده، مراحل فیزیکی را حذف خواهد کرد.
مدیریت هویت دیجیتال از کاربردهای اتریوم
استفاده گسترده از تکنولوژی دیجیتال که امروزه به دلیل توسعه اینترنت شاهد آن هستیم، ما را نیازمند به استفاده از یک هویت دیجیتالی برای به رسمیت شناختن ما در این محیط آنلاین کرده است. برای مدیریت این هویت های دیجیتال می توان از قرارداد های هوشمند استفاده کرد.
دارا بودن یک هویت دیجیتال مهم است اما مهم تر محافظت از آن است. قرارداد های هوشمند پروژه هایی نظیر uPort، خدماتی بر پایه مدیریت هوشمند به کاربران ارائه می دهند. بدین صورت که شما اطلاعاتی را در آن ارائه می دهید که هیچ کس نمی تواند آن ها را ببیند و یا از آن استفاده کند.
این اطلاعات بر روی بلاک چین اتریوم ذخیره می شوند. در صورت تمایل شما قادر خواهید بود به وسیله اپلیکیشن uPORT اجازه استفاده از آن را برای هر کسی که می خواهید صادر کنید.
نظرات