فهرست مطالب
- بیتکوین، طلای دیجیتال
- عرضه محدود بیتکوین
- کنترل ضرب بیتکوین با عرضه محدود
- بیتکوین سدی در برابر تورم
- تئوریهای دیگر درباره عرضه ثابت بیتکوین
- آیا تعداد بیتکوینها به ۲۱ میلیون خواهد رسید؟
- بعد از استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین چه اتفاقی میافتد؟
- جمعبندی
یکی از ویژگیهای اصلی که بیتکوین (BTCUSD) را به محبوبیت رسانده، عرضه محدود آن است. اما راز عرضه محدود بیت کوین در چیست؟ چرا فقط ۲۱ میلیون بیت کوین وجود دارد؟ در ادامه این مقاله با صرافی تتر همراه باشید تا از این راز پرده برداریم.
بیتکوین، طلای دیجیتال
ساتوشی ناکاموتو مخترع بیتکوین است و آن را به عنوان طلای دیجیتال معرفی میکند. مخترع بیتکوین به تقلید از مقدار طلای فیزیکی موجود، برای بیتکوین محدودیتی در نظر گرفته که عرضه آن از سقف ۲۱ میلیون فراتر نرود. این در حالی است که تا تاریخ آگوست ۲۰۲۲، تقریباً ۱۹.۱۲۴.۶۸۱ بیتکوین استخراج شده بود و تنها ۱.۸۷۵.۳۱۹ بیتکوین باقی مانده بود که استخراج بیتکوین به سقف ۲۱ میلیون برسد.
بیتکوینهای جدید تقریباً هر 10 دقیقه به دیگر بیتکوینها اضافه میشوند. این میانگین زمانی است که یک بلوک جدید بیتکوین برای ساخته شدن نیاز دارد. درست مثل بسیاری دیگر از داراییهای دیجیتال، بیتکوین براساس مفهوم عرضه محدود ایجاد شده است. این یعنی ساتوشی یک حد معین (21 میلیون) برای بیتکوین در نظر گرفته که البته این مقدار برای دیگر ارزهای دیجیتال متفاوت است. به عنوان مثال: ارز ریپل (XPR) دارای عرضه ثابت 100 میلیارد است در حالی که سکه Monero (XMR) دارای عرضه ثابت کمتر از 18.9 میلیون است.
عرضه محدود بیتکوین
همانطور که میدانید، هرچه دارایی کمیابتر باشد، ارزش آن بیشتر است. در نتیجه عرضه محدود بیتکوین یک مزیت بزرگ برای آن محسوب میشود، چون بیتکوین را کمیاب نگه میدارد. محدود نگه داشتن بیتکوین تضمین میکند که ارزش دارایی دیجیتال میتواند تا چند سال آینده ثابت بماند.
حال درک این موضوع راحتتر است که چرا همانند طلا، عرضه بیتکوین نیز به مقدار ۲۱ میلیون محدود است. همچنین درک این نکته بسیار مهم است که با نگه داشتن تعداد بیتکوین در سقف ۲۱ میلیون، ضرب بیش از اندازه آن را میتوان کنترل کرد. در ادامه به چگونگی این موضوع اشاره میکنیم.
کنترل ضرب بیتکوین با عرضه محدود
ضرب بیش از اندازه BTC، میتواند منجر به عرضه نامحدود سکه شود. به منظور کنترل ضرب بیتکوین، ساتوشی یک منبع ثابت از دارایی دیجیتال را در کد شبکه جاسازی کرد. این یک عامل اصلی برای عرضه محدود و افزایش قیمت بیتکوین در آینده محسوب میشود. در واقع اگر دقیقتر بررسی کنیم، 21 میلیون بیتکوین موجود، توانایی ایجاد جریان یکنواخت نقدینگی را هم دارد.
بیتکوینها با نرخ ثابتی استخراج میشوند و ماینرها نیز در حال حل پازلهای پیچیده ریاضی هستند تا بلاکها و تراکنشهای شبکه را تایید کنند. مدتی قبل، ماینرها از استخراج بیتکوین پاداشی معادل با ۵۰ بیتکوین دریافت میکردند که این مقدار بعد از هر ۲۱۰.۰۰۰ بلوک نصف میشود. بر طبق این محاسبات بعد از سال ۲۰۲۰، مقدار پاداش در نظر گرفته شده برای ماینرها، برابر با ۶.۲۵ بیتکوین خواهد شد. این نیز یک دلیل دیگر برای کم کردن حجم استخراج بیتکوین است که منجر به کمیابی و ارزش بالای این ارز دیجیتال میشود.
بیتکوین سدی در برابر تورم
در طول تاریخ داراییهای کم ریسک و استانداردی مثل: طلا، املاک و مستغلات از مردم در برابر تورم محافظت میکردند؛ اما امروز بیتکوین قهرمانی در برابر غول تورم شناخته میشود. بیتکوین موفق شده تا بازدهی پرسودی را برای سرمایهگذاران در این دنیای پر از تورم، به ارمغان بیاورد. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، دلیل این موضوع محدودیت در عرضه بیت کوین است.
طبق قانون و قواعد ساتوشی، هیچ عرضهای خارج از برنامه اتفاق نمیافتد و BTCهایی که از قبل موجود بودند، روزبهروز کمیابتر میشوند. همین امر باعث افزایش تقاضا و بالا رفتن قیمت بیتکوین خواهد شد. همچنین هنگامی که فرآیند استخراج به سقف عرضه بیتکوین برسد، ماینرها برای تولید بلاکهای جدید، بیتکوین دریافت نمیکنند. این استخراج فقط هزینه کارمزد تراکنش را برای شرکت در شبکه به آنها میدهد. با گذشت زمان و افزایش میزان استخراج بیتکوین، این سکه (BTC) روز به روز کمیابتر شده و به محبوبیت آن اضافه میشود. این امر ترس از دست دادن بیتکوین را با گذشت زمان بیشتر کرده و در نهایت به افزایش قیمت دارایی منجر میشود.
تئوریهای دیگر درباره عرضه ثابت بیتکوین
نشریهای به نام Decrypt دلیل عرضه ثابت این ارزدیجیتال را نظریه جایگزینی پول عنوان میکنند. همچنین دلیل دوم را نقشه ساتوشی برای کمیاب کردن و افزایش ارزش بیتکوین میداند. این نشریه ایمیل جالبی را ارائه میکند که بین خالق بیتکوین و مایک هرن (یکی از اعضای مشارکتکننده در بیتکوین) ردوبدل شده است. در این ایمیل ساتوشی میگوید: “اگر 21 میلیون بیتکوین، توسط بخشی از اقتصاد جهان استفاده شود، BTC می تواند حدود 1 یورو ارزش داشته باشد.” جالب است بدانید که این نظریه ساتوشی در سال 2013 محقق شد.
اگر پارامترهای مورد استفاده برای کنترل عرضه بیتکوین را تجزیه و تحلیل کنیم، مشخص میشود که این عرضه محدود BTC واقعا دلایل محکمی دارد. این محدودیت اجازه میدهد تا شبکه از صحت روند زمانی (10 دقیقهای) برای ایجاد بیتکوین مطمئن شود. همچنین تضمین میکند که مقدار بیتکوینی که به عنوان پاداش بلاک به ماینرها پرداخت می شود در طول زمان کاهش یابد. این اتفاق با نزدیک شدن به عرضه حداکثری بیتکوین، محقق خواهد شد.
مجله Decrypt در گزارش خود به این موضوع اشاره میکند که پارامترهایی که ساتوشی برای رسیدن به اهداف خود انتخاب کرده به ناچار منجر به تولید حداکثر21 میلیون بیت کوین میشود.
آیا تعداد بیتکوینها به ۲۱ میلیون خواهد رسید؟
انتظار نمی رود تعداد کل بیتکوینهای صادر شده به 21 میلیون برسد؛ چون شبکه بیتکوین از عملگرهای bit-shift استفاده میکند. این عملگرهای محاسباتی کارکرد خاصی دارند و برخی از اعشارها را تا نزدیکترین و کوچکترین عدد صحیح گرد میکنند. این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد که پاداش بلاک برای تولید یک بلاک جدید بیتکوین به نصف تقسیم شده و باید پاداش جدید محاسبه شود.
از آنجا که ساتوشی کوچکترین واحد اندازهگیری در شبکه بیت کوین است، نمیتوان آن را به نصف تقسیم کرد. بلاکچین بیت کوین، زمانی که وظیفه تقسیم ساتوشی را برای محاسبه مقدار پاداش جدید برعهده دارد، با استفاده از عملگرهای bit-shift عدد صحیح را به پایین گرد میکند. به همین دلیل احتمال دارد کل بیتکوینهای صادر شده، احتمالاً کمی کمتر از ۲۱ میلیون باشد. همچنین در شرایطی که هر چهار سال یکبار تعداد بیت کوینهای جدید در هر بلوک نصف میشود؛ انتظار نمیرود که تا سال 2140، استخراج بیت کوین به اتمام برسد.
بعد از استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین چه اتفاقی میافتد؟
شاید فکر کنید که بعد از استخراج تمام بیتکوینها چه اتفاقی برای آن میافتد. پس از استخراج تمامی بیتکوینها، حتی اگر این تعداد به ۲۱ میلیون نرسیده باشد، بیتکوین جدیدی به چرخه اضافه نمیشود. رسیدن بیتکوین به سقف عرضه خود احتمالاً بر ماینرهای بیتکوین تأثیر میگذارد، اما نحوه تأثیرگذاری آنها به چگونگی تکامل بیتکوین به عنوان یک ارز دیجیتال بستگی دارد. اگر شبکه بلاکچین بیتکوین در سال ۲۱۴۰ بسیاری از تراکنشها را پردازش کند، ماینرها یا استخراجکنندگان بیتکوین، همچنان میتوانند از کارمزد پردازش تراکنشها، سود کسب کنند.
جمعبندی
در این مقاله به حدس و گمانهایی که در مورد محدودیت عرضه بیت کوین وجود دارد اشاره کردیم. متوجه شدیم که اولویت ساتوشی برای ایجاد بیت کوین، ساخت یک نوع طلای دیجیتالی بوده و برای کمیاب نگه داشتن این ارز دیجیتال طرحهایی را پیادهسازی کرده است. این مقاله را با یک سوال به پایان میرسانیم، به نظر شما سقف عرضه بیت کوین یک حرکت فلسفی است یا در پشت صحنه آن یک منطق ریاضی قرار دارد؟ پاسخ این سوال، فقط در ذهن ساتوشی نهفته است اما خوشحال میشویم که شما نظرات خود را در این مورد با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات