لطفا نظر خود را در رابطه با وبسایت وارد کنید! (اختیاری)

فهرست مطالب

  • واش تریدینگ (Wash trading) چیست؟
  • چه افرادی و چگونه اقدام به واش تریدینگ می کنند؟
  • صرافی‌ها چه کاری در این رابطه انجام می‌دهند؟
  • واش تریدینگ در توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)
  • آیا واش تریدینگ قانونی است؟
  • روش‌های جلوگیری از واش تریدینگ
واش تریدینگ چیست؟

واش تریدینگ در ارزهای دیجیتال به چه معناست؟

ارزهای دیجیتال فرصت‌های متعددی برای کسب درآمد ایجاد کردند. شما می‌توانید از طریق استخراج، سهام، تجارت، ییلد فارمینگ و انجام بازی‌های بلاکچینی کسب درآمد کنید. اما فراموش نکنیم که بسیاری از افراد از طریق کلاهبرداری، سرقت و سایر فعالیت‌های مخرب، سکه‌های رمزنگاری را بدست می‌آورند. یکی از این فعالیت‌های مخرب با عنوان واش تریدینگ شناخته می‌شود که مدت‌ها قبل از ایجاد بیت کوین ظاهر شد، اما کلاهبرداران اغلب از آن در صرافی‌های رمزنگاری استفاده می‌کنند. واش تریدینگ در واقع نوعی تقلب و دستکاری در بازار است و زمانی انجام می‌شود که معامله‌گر یک سهام یا دارایی دیجیتال را چندین بار خرید و فروش می‌کند تا حجم جعلی ایجاد کند و به نظر برسد که تقاضای زیادی برای آن دارایی وجود دارد. این تقاضای مصنوعی می‌تواند سایر معامله‌گران را به سرمایه‌گذاری در یک سهام یا دارایی خاص سوق دهد. ارزهای دیجیتال زمینه مناسبی را برای دستکاری قیمت‌ها در واش تریدینگ ایجاد کرده‌اند. دو عامل در افزایش واش تریدنیگ در بازار ارزهای دیجیتال دخیل بوده است: اول از همه، ارزهای دیجیتال و پروژه‌های DeFi راه‌های متعددی را برای پنهان کردن هویت افراد ارائه می‌دهند و عامل دوم، عدم اطمینان قانونی در مورد واش تریدینگ در ارزهای دیجیتال است.

واش تریدینگ (Wash trading) چیست؟

واش تریدینگ زمانی است که یک تراکنش یا چندین تراکنش شبیه خریدوفروش واقعی به نظر می‌رسد اما وقتی تحت نظارت بیشتر قرار گیرد، مشخص می‌شود که ساختگی است. واش تریدینگ معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یک سرمایه‌گذار همان اوراق بهادار یا دارایی را در زمانی که خریداری کرده بفروشد. نتیجه این امر این است که یک معامله‌گر سعی می‌کند یک معامله را به عنوان یک معامله واقعی بدون انجام آن، به تصویب برساند. در برخی موارد واش تریدینگ یک تلاش مستقیم و عمدی برای دستکاری بازار است و در موارد دیگر، واش تریدینگ می‌تواند نتیجه یک اشتباه و ناآگاهی معامله‌گر باشد. واش تریدینگ معمولاً به عملکرد گزارش نادرست سهام یا فعالیت تجاری امنیتی اشاره دارد، اما می‌تواند در صنعت ارزهای دیجیتال نیز رخ دهد.
ماهیت غیرمتمرکز صنعت بلاکچین و ناشناس بودن برخی پلتفرم‌ها، شناسایی معامله‌گران شرکت کننده در واش تریدینگ را دشوارتر می‌کند. این واقعیت که ارزهای رمزنگاری تحت نظر قوانین مالیاتی نیستند، پیگرد قانونی واش تریدرها را دشوار می‌کند زیرا همیشه مشخص نیست که کدام نوع مقامات مسئول کنترل بازارهای کریپتو و جرایم مرتبط با آن هستند. در بازارهای NFT، واش تریدینگ خطرناک‌تر از بازار ارزهای دیجیتال است. بسیاری از NFTها اصلا حجم معاملاتی ندارند. بنابراین وقتی شخصی یک سری معاملات پشت سر هم یک NFT را انجام می‌دهد، برخی از سرمایه گذاران مبتدی NFT ممکن است فکر کنند این توکن یک سرمایه گذاری ارزشمند است. پس از خرید آن با قیمت نامناسب، این سرمایه گذار متوجه می‌شود که هیچ کس نمی خواهد این NFT را بخرد، زیرا همه خریداران قبلی در واقع همان فرد یا گروهی از واش تریدرها بوده‌اند.

چه افرادی و چگونه اقدام به واش تریدینگ می کنند؟

واش تریدینگ در واقع سرمایه‌گذاری است که همزمان یک دارایی را خرید و فروش می‌کند. با این حال، یک واش تریدینگ واقعی با در نظر گرفتن قصد سرمایه گذار فراتر می‌رود. بنابراین اغلب دو شرط برای تایید یک واش ترید در نظر گرفته می‌شود.
شرط اول این است که معامله‌گر یا سرمایه‌گذار باید از یک استراتژی خاص برای خرید و فروش یک دارایی دیجیتال قبل از موعد مقرر استفاده کند. معامله‌گران، معاملاتی را روی یک دارایی یا سهام انجام می‌دهند، اما از حساب‌های مختلف برای ایجاد تغییر قیمت یا افزایش حجم معاملات استفاده می‌کند.
شرط دوم نتیجه معامله است که در آن سرمایه‌گذار با استفاده از حساب‌هایی که مالکیت یکسان یا مشترک دارند، همان دارایی را خریداری کرده و فروخته است.
یکی از راه‌های تعیین اینکه آیا واش تریدیتگ در حال انجام است یا نه، بررسی وضعیت مالی سرمایه‌گذار است. در صورتیکه معامله انجام شده موقعیت کلی سرمایه گذار را تغییر نداده و یا معامله‌گران را در معرض ریسک قرار دهد، می‌توان به آن معامله عنوان واش ترید داد. به طور کلی چند دلیل وجود دارد که افراد را برای انجام واش تریدینگ ترغیب می‌کند. برخی از افراد ممکن است سعی کنند قیمت یک سهام یا دارایی دیجیتال را برای منافع خود دستکاری کنند. به عنوان مثال، آن‌ها ممکن است سعی کنند به طور مصنوعی قیمت را افزایش دهند تا بتوانند دارایی های خود را با سود بفروشند. در برخی موارد نیز ممکن است افراد این کار را برای ایجاد نقدینگی در بازار انجام دهند. با خرید و فروش مکرر یک دارایی یا سهام، محبوبیت آن را افزایش داده و از این طریق معامله‌گران دیگر را به سمت یک سهام یا دارایی دیجیتال جذب می‌کنند.

صرافی‌ها چه کاری در این رابطه انجام می‌دهند؟

واش تریدینگ در بازارهای ارزهای دیجیتال بسیار رایج است زیرا صرافی‌های متعدد اغلب کوین‌های مشابهی را فهرست می‌کنند و پیگیری فعالیت‌ها و قیمت‌های معاملات واقعی می‌تواند بسیار چالش برانگیز باشد. به عنوان مثال، یک معامله‌گر ممکن است بیت کوین را در یک صرافی به قیمت ۹۰۰۰ دلار بخرد و سپس آن را در صرافی دیگر به قیمت ۱۰۰۰۰ دلار بفروشد، بنابراین توهم افزایش تقاضا را ایجاد می‌کند و قیمت را بالا می‌برد. با این حال، در واقعیت، معامله‌گر به سادگی بیت کوین خود را از یک صرافی به صرافی دیگر منتقل کرده است. سود حاصل از اسپرد کریپتو تنظیم نشده است، بنابراین تبدیل شدن به یک واش تریدر در این بازار آسان‌تر است. صرافی‌های رمزنگاری نیز می‌توانند واش تریدینگ را انجام دهند تا به طور مصنوعی حجم معاملات را افزایش دهند، و باعث می‌شوند صرافی سازنده‌تر یا نقدشونده‌تر از آنچه هست ظاهر شود. این امر به طور بالقوه می‌تواند سرمایه گذارانی را که به دنبال مکانی برای سرمایه گذاری دارایی‌های خود هستند جذب کند، به خصوص اگر در حال مقایسه مبادلات باشند.

واش تریدینگ در توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)

واش تریدینگ NFT نوعی معامله است که زمانی اتفاق می‌افتد که سرمایه گذار یک توکن غیرقابل تعویض (NFT) را خریداری و به فروش می‌رساند تا به طور مصنوعی قیمت آن را افزایش دهد. این فعالیت معمولاً در بازارها یا سایر مکان‌هایی که NFTها در آن معامله می‌شوند، انجام می‌شود. واش تریدینگ یک موضوع نسبتاً جدی در صنعت NFT است که نه تنها به افزایش قیمت دارایی‌های خاص کمک می‌کند، بلکه باعث می‌شود بازار بسیار محبوب‌تر از آنچه در واقعیت هست، به نظر برسد. چندین مطالعه نشان داده است که تعداد زیادی توکن غیر قابل تعویض وجود دارد که 25 بار یا بیشتر بین تعداد محدودی از کیف پول‌های دیجیتال معامله می‌شوند.
واش تریدینگ NFT مانند واش تریدینگ‌های معمولی در بازار سهام و اوراق بهادار است. یک معامله‌گر چندین کیف پول رمزنگاری را راه‌اندازی می‌کند و از آن‌ها برای خرید و فروش یک توکن غیر قابل تعویض بارها و بارها استفاده می‌کند. از آنجایی که بازار NFT بیشتر توسط علاقه کاربران هدایت می‌شود، واش تریدینگ نه تنها قیمت یک NFT خاص را افزایش می‌دهد، بلکه باعث افزایش نقدینگی و سرمایه کل بازار می‌شود. واش تریدینگ تبلیغات مصنوعی ایجاد می‌کند که در نهایت برای جذب فعالان جدید بازار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا واش تریدینگ قانونی است؟

قانونی که در بورس کالا تصویب شده، واش تریدینگ را ممنوع کرده است. قبل از تصویب، معامله گران معمولاً از واش تریدینگ ‌برای دستکاری بازارها و قیمت سهام و سایر دارایی‌ها استفاده می‌کردند. کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) نیز قوانین و مقرراتی که مربوط به واش تریدینگ است را اجرا می‌کند. IRS نیز قوانین خاصی در مورد واش تریدینگ تصویب کرده است. این قوانین سرمایه گذاران را از کسر زیان سرمایه از مالیات (از فروش یا دادوستد اوراق بهادار یا سایر دارایی‌های دیجیتال ) که از واش تریدینگ حاصل می‌شود منع می‌کند. به عنوان مثال، معامله گرانی که از واش تریدینگ در سهام برای رد شدن از صورت حساب مالیاتی استفاده می‌کنند، همچنان بدهکار قبض مالیاتی هستند.
با این وجود، مقررات مربوط به واش تریدینگ در ارزهای دیجیتال هنوز فراگیر نشده است. کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) نیز در سال‌های اخیر به ارزهای دیجیتال علاقه نشان داده است. با این حال، NFTها اوراق بهادار در نظر گرفته نمی‌شوند، زیرا غیر قابل تعویض هستند و خارج از حوزه SEC هستند. از این رو، IRS ارزهای دیجیتال را به عنوان دارایی محسوب می‌کند و نه اوراق بهادار. تا زمانی که تنظیم‌کننده‌ها متوجه نشوند که صلاحیت چه کسی برای نظارت بر کریپتو اعمال می‌شود، خطر واش تریدینگ و از دست دادن سرمایه در ارزهای دیجیتال وجود خواهد داشت.

روش‌های جلوگیری از واش تریدینگ

واش تریدینگ در بازارهای کوچکتر و جدیدتر رایج‌تر از بازارهای بزرگتر است و این بدان دلیل است که بازارهای کوچک‌تر راحت‌تر دستکاری می‌شوند. یک نهنگ بزرگ می‌تواند به راحتی بازار را در کریپتوهای کوچک به حرکت درآورد، زیرا اندازه ترازنامه آن‌ها می‌تواند با ارزش خود کریپتو قابل مقایسه باشد. با ارزهای دیجیتال کم ارزش‌تر، فقط خرید و فروش اندکی باعث می‌شود برخی ربات ها بیدار شوند و حجم بیشتری در بازار ایجاد کنند. علاوه بر این، کوین‌های جدیدی که به بازار اضافه می‌شوند، تاریخچه قیمت یا حجم معاملاتی ندارند. بنابراین، توسعه ‌دهندگان یا سایر افراد ممکن است برای گمراه کردن شرکت‌کنندگان در مورد ارزش واقعی سکه، در واش تریدینگ شرکت کنند. بسیاری از NFTها نیز هیچ حجم معاملاتی ندارند. بنابراین صاحبان NFT می‌توانند به راحتی در واش تریدینگ شرکت کنند تا خریداران را به خرید NFT با قیمتی بسیار بالاتر از ارزش واقعی آن‌ها ترغیب کنند.
برای جلوگیری از قربانی شدن در یک واش تریدینگ بهتر است به سمت ارزهای دیجیتال معتبرتر و با حجم بیشتر بروید. هر چه یک بازار بزرگتر باشد، سرمایه بیشتری نیز برای دستکاری بازار به منظور واش تریدینگ مورد نیاز است و دستکاری بازارهای بزرگی مانند بیت کوین یا اتریوم که ارزش آن‌ها به بیش از صدها میلیارد دلار می‌رسد، بسیار دشوار است. هرچه ارزش بازار کریپتو بزرگتر باشد، صرافی‌های بیشتری با آن معامله می‌کنند که این به طور موثر امکان کشف قیمت‌های بهتر را فراهم می‌کند. برای مثال، اگر یک صرافی رمزنگاری اجازه واش تریدینگ را بدهد، آربیتراژرها تفاوت در قیمت‌گذاری دارایی‌ها را با صرافی‌های دیگر حذف خواهند کرد. هرچه ارز دیجیتال بزرگ‌تر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که چندین صرافی در آن بازار معامله کنند، که به فرصت‌های آربیتراژ بین مکان‌های مختلف اجازه می‌دهد تا قیمت‌ها را به یک خط بازگرداند.
همچنین برای جلوگیری از قرار گرفتن در معاملات واش تریدینگ بهتر است بازارهایی را جستجو کنید که سابقه تجاری ثابتی دارند. به این ترتیب، می‌توانید حجم تراکنش‌های کنونی را با سابقه آن ارز دیجیتال مقایسه کنید. هر معامله‌گر یا سرمایه‌گذار برای معاملات خود برنامه و استراتژی خواهد داشت. داشتن یک فرآیند و روش تکرارپذیر برای ورود به معاملات و موقعیت‌ها همراه با فرآیندی برای استراتژی خروج از معامله چیزی است که ثبات را در تجارت و سرمایه گذاری به ارمغان می‌آورد.

مطالب مشابه

سوالات متدوال

نظرات

0 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *