1

فهرست مطالب

  • تاریخچه قرارداد های هوشمند
  • قرارداد هوشمند Multisig در بیت کوین
  • مزایای قرارداد هوشمند
  • قراردادهای هوشمند چگونه کار می‌کنند؟
قرارداد هوشمند چیست

قرارداد هوشمند چیست؟

قراردادهای هوشمند برنامه های رایانه ای هستند که در شبکه بلاک چین میزبانی و اجرا می شوند. هر قرارداد هوشمند شامل یک بند است که مجموعه‌ای از شرایط از پیش تعیین‌شده را تعریف می‌کند که در صورت تحقق، نتیجه‌ای ایجاد می‌کند. قراردادهای هوشمند با اجرای بر روی یک بلاک چین غیرمتمرکز به جای یک سرور متمرکز، به چندین طرف اجازه می دهد تا به یک نتیجه مشترک به شیوه ای دقیق، به موقع و بدون اثبات دست یابند. قراردادهای هوشمند یک زیرساخت قوی برای اتوماسیون هستند زیرا توسط یک مدیر مرکزی کنترل نمی‌شوند و در برابر یک حمله توسط یک موجود مخرب آسیب‌پذیر نیستند. هنگامی که برای قراردادهای دیجیتال چند طرفه اعمال می شود، پیاده سازی قراردادهای هوشمند می تواند ریسک طرف مقابل را کاهش دهد، کارایی را افزایش دهد، هزینه ها را کاهش دهد و سطوح جدیدی از شفافیت را برای پردازش فراهم کند.

تاریخچه قرارداد های هوشمند

قرارداد هوشمند اولین بار توسط دانشمند آمریکایی نیک سابو در سال ۱۹۹۴ ایجاد شد. او در نوشته های خود تعریف گسترده ای از قرارداد هوشمند به شرح زیر ارائه کرد: “پروتکل رایانه ای که الزامات قرارداد را برآورده می کند.
اگرچه مفهوم کلی قراردادهای هوشمند را می‌توان در سیستم‌هایی مانند دستگاه‌های فروش خودکار پیدا کرد (برای مثال، کدهای خاص منجر به فشار مورد انتظار می‌شوند)، زنجیره‌های بلوکی اساس قراردادهای هوشمند را تشکیل داده‌اند – ذهنی که دیجیتال، بدون مدرک و بدون مجوز است.معرفی بلاک چین بیت کوین در سال ۲۰۰۹ احتمالاً از اولین پروتکل قرارداد هوشمند پشتیبانی کرد – شرایطی را تنظیم کرد که برای انتقال بیت کوین بین کاربران در شبکه باید رعایت شود. این شرایط شامل امضای کاربر تراکنش با کلید خصوصی صحیحی است که با آدرس عمومی وی مطابقت دارد (مشابه رمز عبور مرتبط با یک حساب خصوصی) و کاربر دارای بودجه کافی برای پوشش تراکنش است.
سپس بلاک چین بیت کوین برای ارائه نوع عمده دیگری از قراردادهای هوشمند به نام تراکنش های چند امضایی در سال 2012 تکامل یافت. تراکنش‌های Multisig به یک شخص مشخص (کلید عمومی) نیاز دارند تا تراکنش را با کلید خصوصی خود قبل از معتبر دانستن آن امضا کند. با کاهش نقاط شکست مانند کلیدهای خصوصی دزدیده شده یا گم شده، امنیت وجوه کاربران را افزایش می دهد.

قرارداد هوشمند Multisig در بیت کوین

یک سیستم ساده برای تراکنش های چند علامتی در بلاک چین بیت کوین که برای امضای تراکنش قبل از اینکه معتبر تلقی شود، به ۲ کلید از ۳ کلید خصوصی نیاز دارد.
طی چند سال آینده، بلاک چین شروع به آزمایش الزامات برنامه نویسی جدید (به نام کدهای عملیات یا کدهای عملیاتی) کرد. با این حال، گام بزرگ بعدی در قراردادهای هوشمند با انتشار کاغذ سفید اتریوم توسط ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۳ انجام شد. در سال ۲۰۱۵، اتریوم به عنوان نوع جدیدی از بلاک چین به عنوان قراردادهای هوشمند قابل برنامه ریزی راه اندازی شد. به جای اینکه بلاک چین با اجرای یک قرارداد هوشمند واحد یا ارائه تعداد محدودی کدهای عملیاتی به طور کارآمد عمل کند، بلاک چین قرارداد هوشمند اتریوم یک «کامپیوتر جهانی» ارائه کرد که می‌توانست قراردادهای هوشمند مستقل را به موقع اجرا کند.
قرارداد هوشمند یک برنامه اثبات بلوک با منطق زیر است: “اگر رویداد x رخ داد، رویداد را اجرا کنید.” یک قرارداد هوشمند می‌تواند الزامات مختلفی داشته باشد و یک برنامه کاربردی می‌تواند قراردادهای هوشمند مختلفی برای پشتیبانی از مجموعه‌ای از فرآیندهای به هم پیوسته داشته باشد. همچنین بسیاری از زبان‌های قرارداد هوشمند برای برنامه‌نویسی وجود دارد که Solidity Ethereum محبوب‌ترین آنهاست.

مزایای قرارداد هوشمند

بیشتر قراردادهای دیجیتال سنتی شامل دو طرف است که یکدیگر را نمی شناسند و این خطر را ایجاد می کند که شرکت کنندگان به تعهدات خود عمل نکنند.برای مقابله با ریسک طرف مقابل، قراردادهای دیجیتال اغلب توسط موسسات متمرکز و بزرگتر مانند بانک ها میزبانی و اجرا می شوند که می توانند شرایط قرارداد را اجرا کنند. این قراردادهای دیجیتال می تواند بین یک کاربر و یک شرکت بزرگ یا با یک شرکت بزرگ که به عنوان یک واسطه قابل اعتماد بین دو کاربر عمل می کند، باشد. در حالی که این حرکت اجازه می دهد تا بسیاری از قراردادها وجود داشته باشند که چنین خطراتی را به همراه نداشته باشند، موقعیتی را ایجاد می کند که موسسات بزرگتر و متمرکزتر می توانند تأثیر نامتقارن بر قراردادها داشته باشند.

قراردادهای هوشمند چگونه کار می‌کنند؟

اسمارت کانترکت یک نوع برنامه است که منطق و اصول یک بیزینس را به شکل رمزنگاری در می‌آورد و در یک ماشین مجازی اختصاصی (Virtual Machine) تعبیه شده در یک بلاکچین اجرا میشود.
مرحله ۱: تیم‌های بیزینس با توسعه دهندگان همکاری می‌کنند تا معیارهای خود را برای عملکرد مطلوب قرارداد هوشمند در پاسخ به رویدادها یا شرایط خاص تعریف کنند.
مرحله ۲: مجوز پرداخت یا رسید حمل و نقل نمونه‌هایی از یک شرایط ساده در قراردادهای هوشمند هستند.
مرحله ۳: عملیات پیچیده‌ تر، مانند تعیین قیمت یک ابزار مالی مشتقه، یا آزاد کردن خودکار پرداخت بیمه، ممکن است با استفاده از کدنویسی‌های پیچیده‌تر رمزگذاری شوند.
مرحله ۴: سپس توسعه دهندگان از یک پلتفرم قرارداد هوشمند برای ساختن و آزمایش منطق (کدها) استفاده می‌کنند. پس از نوشتن برنامه، قرارداد هوشمند برای گذراندن تست‌ های امنیتی به یک تیم مستقل ارسال می‌ شود.
مرحله ۵: می‌توان از یک کارشناس داخلی یا یک شرکت متخصص برای بررسی امنیت قراردادهای هوشمند استفاده کرد.
مرحله ۶: سپس قرارداد بر روی یک بلاک چین یا دیگر زیرساخت‌ های دفتر کل توزیع شده پیاده‌سازی می‌شود.
مرحله ۷: قرارداد هوشمند طوری طراحی شده است که اطلاعات به‌روزرسانی‌ شده را از یک «اوراکل» که در عمل یک منبع داده امن است، دریافت کند.
مرحله ۸: هنگامی که قرارداد هوشمند اطلاعات لازم را از یک یا چند اوراکل به دست آورد، اجرا می‌شود.

مطالب مشابه

سوالات متدوال

نظرات

0 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *