فهرست مطالب
- انواع مختلف اوراکل های بلاک چین چیست؟
- اوراکل های نرم افزاری
- اوراکل های سخت افزاری
- اوراکل های ورودی و خروجی
- اوراکل های متمرکز و غیرمتمرکز
- اوراکل های خاص قرارداد
- اوراکل های انسانی
- اوراکل و قرارداد هوشمند
اوراکل های بلاک چین خدمات شخص ثالثی هستند که قرارداد های هوشمند را با اطلاعات خارجی ارائه می کنند. آن ها به عنوان پل بین بلاک چین و دنیای خارج عمل می کنند.
بلاک چین ها و قراردادهای هوشمند نمی توانند به داده های خارج از زنجیره (داده هایی که خارج از شبکه هستند) دسترسی داشته باشند. با این حال، برای بسیاری از قرارداد ها، داشتن اطلاعات مرتبط از دنیای خارج برای اجرای قرارداد حیاتی است.
اینجا جایی است که اوراکل های بلاک چین وارد عمل می شوند زیرا پیوندی بین داده های درون زنجیره ای و خارج از زنجیره ایجاد می کنند. اوراکل ها در اکوسیستم بلاک چین حیاتی هستند زیرا دامنه ای را که قرارداد های هوشمند می توانند در آن عمل کنند گسترش می دهند. بدون اوراکل های بلاک چین، قراردادهای هوشمند کاربرد بسیار محدودی خواهند داشت، زیرا آن ها فقط به داده های درون شبکه خود دسترسی خواهند داشت. توجه به این نکته مهم است که اوراکل، بلاک چین خود منبع داده نیست، بلکه لایه ای است که منابع داده خارجی را پرس و جو، تأیید و احراز هویت می کند و سپس آن اطلاعات را منتقل می کند. دادههای ارسال شده توسط اوراکلها به شکلهای مختلفی ارائه میشوند: اطلاعات قیمت، تکمیل موفقیتآمیز پرداخت، یا دمای اندازهگیری شده توسط حسگر. برای فراخوانی داده از دنیای خارج، باید قرارداد هوشمند فراخوانی شود و منابع شبکه مصرف شود. برخی اوراکل ها همچنین این توانایی را دارند که نه تنها اطلاعات را به قراردادهای هوشمند منتقل کنند، بلکه آن را به منابع خارجی نیز ارسال کنند. اوراکلها انواع مختلفی دارند و نحوه عملکرد یک اوراکل بلاک چین کاملاً به چیزی که برای آن طراحی شده است بستگی دارد.
انواع مختلف اوراکل های بلاک چین چیست؟
اوراکل های بلاک چین را می توان بر اساس تعدادی از کیفیت های مختلف طبقه بندی کرد:
منبع: آیا داده ها از نرم افزار یا سخت افزار منشاء می گیرند؟
جهت اطلاعات: ورودی یا خروجی؟
اعتماد: متمرکز است یا غیرمتمرکز؟
یک اوراکل می تواند به چند دسته تقسیم شود. به عنوان مثال، اوراکلی که اطلاعات را از وب سایت شرکت به دست می آورد، یک اوراکل نرم افزاری با ورودی متمرکز است.
اوراکل های نرم افزاری
اوراکل های نرم افزاری با منابع اطلاعاتی آنلاین تعامل دارند و آن ها را به زنجیره بلوکی منتقل می کنند.این اطلاعات میتواند از پایگاه های اطلاعاتی آنلاین، سرور ها، وب سایت ها و اساساً هر منبع داده در وب باشد. این واقعیت که اوراکل های نرم افزاری به اینترنت متصل هستند نه تنها به آن ها اجازه میدهد تا اطلاعات قراردادهای هوشمند را تامین کنند، بلکه می توانند آن اطلاعات را در زمان واقعی انتقال دهند. این ویژگی آن ها را به یکی از رایج ترین انواع اوراکل های بلاک چین تبدیل می کند. اطلاعاتی که معمولاً توسط اوراکل های نرم افزاری ارائه می شوند ممکن است شامل نرخ ارز، قیمت دارایی دیجیتال یا اطلاعات پرواز لحظه ای باشد.
اوراکل های سخت افزاری
برخی از قرارداد های هوشمند باید با دنیای واقعی تعامل داشته باشند. اوراکل های سخت افزاری برای به دست آوردن اطلاعات از دنیای فیزیکی و در دسترس قرار دادن آن طراحی شده اند. چنین اطلاعاتی می تواند از حسگر های الکترونیکی، اسکنر بارکد و سایر دستگاه های خواندن اطلاعات منتقل شود. اوراکل سخت افزاری اساساً رویداد های دنیای واقعی را به مقادیر دیجیتالی تبدیل می کند که با استفاده از قرارداد های هوشمند قابل درک است. نمونه ای از این می تواند سنسوری باشد که بررسی می کند کامیون حامل کالا به اسکله بارگیری رسیده است یا خیر. انجام این کار اطلاعات را به یک قرارداد هوشمند منتقل می کند که سپس می تواند تصمیمات را بر اساس آن اجرا کند.
اوراکل های ورودی و خروجی
اوراکل های ورودی اطلاعات را از منابع خارجی به قرارداد های هوشمند منتقل می کنند، در حالی که اوراکل های خروجی اطلاعات قرارداد های هوشمند را به دنیای خارج ارسال می کنند. اگر وجوه به یک آدرس واریز شود، قرارداد هوشمند این اطلاعات را از طریق یک اوراکل خروجی به مکانیزمی میفرستد که قفل هوشمند را باز میکند.
اوراکل های متمرکز و غیرمتمرکز
اوراکل متمرکز توسط یک نهاد واحد کنترل می شود و تنها ارائه دهنده اطلاعات قرارداد هوشمند است. استفاده از تنها یک منبع اطلاعاتی می تواند مخاطره آمیز باشد؛ اثربخشی قرارداد کاملاً به نهادی بستگی دارد که اوراکل را کنترل می کند. همچنین، هر گونه دخالت بد خواهانه، تأثیر مستقیمی بر قرارداد هوشمند خواهد داشت. مشکل اصلی اوراکل های متمرکز وجود یک نقطه شکست واحد است که باعث می شود قرارداد ها در برابر آسیب پذیری ها و حملات مقاومت کمتری داشته باشند. اوراکل های غیرمتمرکز برخی از اهداف مشابه با بلاک چین های عمومی را دارند؛ آن ها قابلیت اطمینان اطلاعات ارائه شده به قرارداد های هوشمند را با اتکا نکردن به یک منبع حقیقت افزایش می دهند. قرارداد هوشمند برای تعیین اعتبار و صحت دادهها با چندین اوراکل مشورت میکند. به همین دلیل است که اوراکل های غیرمتمرکز را می توان اوراکل های اجماع نیز نامید. برخی از پروژه های بلاک چین خدمات غیرمتمرکز اوراکل را به سایر بلاک چین ها ارائه می دهند. اوراکل های غیر متمرکز همچنین می توانند در بازارهای پیش بینی مفید باشند، جایی که اعتبار یک نتیجه خاص را می توان با اجماع اجتماعی تأیید کرد. در حالی که هدف اوراکل های غیرمتمرکز دستیابی به عدم اعتماد است، مهم است که توجه داشته باشید که مانند شبکه های بلاک چین غیر متمرکز، اوراکلهای غیرم تمرکز اعتماد را به طور کامل از بین نمیبرند، بلکه آن را در بسیاری از شرکتکنندگان پخش میکنند.
اوراکل های خاص قرارداد
اوراکل مخصوص قرارداد، اوراکلی است که برای استفاده توسط یک قرارداد هوشمند طراحی شده است. این بدان معنی است که اگر کسی بخواهد چندین قرارداد هوشمند را پیاده سازی کند، باید تعداد متناسبی از اوراکل های خاص قرارداد ایجاد شود. نگهداری این نوع اوراکل بسیار کند و پر هزینه است. شرکت هایی که می خواهند داده ها را از منابع مختلف استخراج کنند ممکن است این رویکرد را بسیار غیر عملی ببینند. از سوی دیگر، از آن جایی که اوراکل های قراردادی خاص را می توان از ابتدا برای ارائه یک مورد خاص طراحی کرد، توسعه دهندگان انعطاف پذیری زیادی برای تطبیق آن ها با نیازهای خاص دارند.
اوراکل های انسانی
گاهی افراد با دانش تخصصی در یک زمینه خاص نیز می توانند به عنوان اوراکل خدمت کنند. آن ها می توانند صحت اطلاعات را از منابع مختلف تحقیق و تأیید کنند و آن اطلاعات را به قراردادهای هوشمند ترجمه کنند. از آن جایی که اوراکل های انسانی می توانند هویت شما را با استفاده از رمزنگاری تأیید کنند، احتمال اینکه یک کلاهبردار هویت شما را جعل کند و داده های فاسد ارائه دهد نسبتاً کم است.
اوراکل و قرارداد هوشمند
از آن جایی که قرارداد های هوشمند تصمیمات را بر اساس داده های ارائه شده توسط اوراکل ها اجرا می کنند، کلید یک اکوسیستم بلاک چین سالم هستند. چالش اصلی طراحی اوراکل این است که اگر اوراکل به خطر بیفتد، قرارداد هوشمند وابسته به آن نیز به خطر می افتد. این امر اغلب به عنوان مشکل اوراکل نامیده می شود. از سوی دیگر اوراکل ها بخشی از اجماع اصلی بلاک چین نیستند، متأسفانه بخشی از مکانیسم های امنیتی که بلاک چین های عمومی می توانند ارائه کنند نیستند.تضاد اعتماد بین اوراکل های شخص ثالث و اجرای غیرقابل اعتماد قرارداد های هوشمند همچنان یک مسئله حل نشده باقی مانده است. حملات Man-in-the-Middle همچنین می تواند یک تهدید باشد، جایی که یک عامل مخرب به جریان داده بین اوراکل ها و قرارداد دسترسی پیدا می کند و داده ها را اصلاح یا جعل می کند.
نظرات