1

فهرست مطالب

  • صرافی غیرمتمرکز یا (DEX) چیست؟
  • نحوه کار صرافی غیرمتمرکز
  • انواع مختلف صرافی غیرمتمرکز
  • کتاب‌های سفارش زنجیره‌ای
  • کتاب‌های سفارش خارج از زنجیره
  • بازارسازان خودکار (AMM)
  • تجمیع کننده‌های DEX
  • مزایا و معایب استفاده از صرافی غیرمتمرکز
  • مزایای صرافی های غیرمتمرکز
  • معایب صرافی غیرمتمرکز
صرافی غیرمتمرکز چیست؟

صرافی‌های غیرمتمرکز چیست؟

صرافی غیرمتمرکز (DEX) یک صرافی ارز دیجیتال است که به کاربران اجازه می‌دهد تا از طریق تراکنش‌های مستقیم و همتا به همتای ارزهای دیجیتال، در سراسر یک پلتفرم آنلاین و بدون واسطه، ارزهای دیجیتال مورد نظر خود را خریداری کنند. صرافی‌های غیرمتمرکز با صرافی‌های متمرکز سنتی متفاوت هستند. در واقع صرافی متمرکز سنتی شامل یک تراکنش معمولی و یک نهاد شخص ثالث (مانند بانک، پلتفرم معاملاتی، مؤسسه دولتی و…) است که نگهبانی وجوه کاربران را بر عهده می‌گیرد و بر امنیت و انتقال دارایی‌ها بین دو طرف نظارت می‌کند. صرافی‌های غیرمتمرکز که به نام DEX نیز شناخته می‌شوند، بازارهای همتا به همتا هستند که در آن معامله‌گران ارزهای رمزنگاری شده مستقیماً بدون واگذاری مدیریت وجوه خود به یک واسطه یا شخص ثالث معاملات را انجام می‌دهند. تمامی تراکنش‌ها در صرافی‌های غیرمتمرکز با استفاده از توافق‌نامه‌های خوداجرایی که با نام قراردادهای هوشمند شناخته می‌شوند، تسهیل می‌شوند.

صرافی غیرمتمرکز یا (DEX) چیست؟

صرافی‌های غیرمتمرکز به قراردادهای هوشمند متکی هستند تا به معامله گران اجازه دهند بدون واسطه، سفارشات را اجرا کنند. از سوی دیگر، صرافی‌های متمرکز توسط یک سازمان متمرکز مانند بانک مدیریت می‌شوند. صرافی‌های متمرکز اکثریت حجم معاملات در بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص می‌دهند، زیرا آن‌ها نهادهای نظارتی هستند که وجوه کاربران را نگهبانی می‌کنند و پلتفرم‌هایی با کاربری آسان را برای افراد مبتدی در این حوزه ارائه می‌دهند. اما صرافی‌های غیرمتمرکز برای حذف الزام هر مرجعی برای نظارت و مجوز دادن به معاملات انجام شده در یک صرافی خاص ایجاد شدند. یک صرافی‌ غیرمتمرکز امکان تجارت همتا به همتا (P2P) ارزهای دیجیتال را فراهم می‌کنند. همتا به همتا به بازاری بازمی‌گردد که خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال را به هم مرتبط می‌کند. کاربران می‌توانند بلافاصله پس از ورود به DEX با کلید خصوصی خود به دارایی‌های دیجیتال خود دسترسی پیدا کنند.

نحوه کار صرافی غیرمتمرکز

صرافی‌های غیرمتمرکز یک پلتفرم غیرمتمرکز را فراهم می‌کنند که به کاربران اجازه می‌دهد تا دارایی‌ها را بدون نیاز اعتماد به وجوه خود با نهاد دیگری مبادله کنند.
با یک صرافی غیرمتمرکز، یک بلاکچین یا دفتر کل توزیع شده، جای شخص ثالث را می‌گیرد. با انتقال عملیات حیاتی بر روی یک بلاکچین، فناوری زیربنایی ممکن است به حذف نقاط شکست کمک کند و به کاربران این امکان را دهد که کنترل بیشتری بر دارایی‌های خود داشته باشند و از تجارت ایمن‌تر و شفاف‌تری پشتیبانی کنند. DEXها از قراردادهای هوشمند برای اجرای تراکنش‌های بازار با تخصیص عملیات تراکنش‌ها به کد مستقل استفاده می‌کنند، اما تغییرات متعددی در انجام سفارش با درجات مختلف عدم تمرکز وجود دارد. مانند ارزهای دیجیتال، صرافی‌های غیرمتمرکز در پاسخ به سیستم‌های مالی معیوب و قدیمی ایجاد شدند که خطرات یک سیستم متمرکز را به کاربران خود منتقل می‌کردند. این خطرات اغلب شامل امنیت ناکافی، مسائل فنی و عدم شفافیت است.

انواع مختلف صرافی غیرمتمرکز

بیشتر صرافی‌های غیرمتمرکز در واقع نیمه غیرمتمرکز هستند و از سرورها و کتاب‌های سفارش خارج از زنجیره خود برای ذخیره داده‌ها و برنامه‌ها یا نهادهای خارجی برای تبادل دارایی‌های کاربر استفاده می‌کنند.
با توجه به این اجزای متمرکز، عملیات صرافی‌های نیمه غیرمتمرکز ممکن است تحت نظارت دولت باشد، اما با این حال کاربران همچنان کنترل کلیدهای خصوصی وجوه خود را حفظ می‌کنند. اگرچه DEXها به تکامل خود ادامه می‌دهند و بصورت زنجیره‌ای با سایر DApp ها کار می‌کنند، اما DEXها معمولاً یک بلاکچین واحد را اجرا می‌کنند. یکی از ویژگی‌های مشترک همه صرافی‌های غیرمتمرکز این است که سفارش‌ها را در زنجیره‌ها با قراردادهای هوشمند اجرا می‌کنند و در هیچ نقطه‌ای نگهبانی وجوه کاربران را بر عهده نمی‌گیرند.

کتاب‌های سفارش زنجیره‌ای

برای برخی از صرافی‌های غیرمتمرکز، تراکنش‌ها به صورت زنجیره‌ای پردازش می‌شوند، از جمله اصلاح و لغو سفارش‌ها. که این در واقع غیرمتمرکزترین و شفاف‌ترین فرآیند است، زیرا نیاز به اعتماد به شخص ثالث را برای انجام هرگونه سفارش در هر زمان دور می‌زند. با این حال، این رویکرد در اجرا چندان کاربردی نیست. با قرار دادن تمام مراحل یک سفارش بر روی بلاکچین، DEXها یک فرآیند زمان‌بر را طی می‌کنند و از هر گره در شبکه می‌خواهند تا سفارش را به طور دائم از طریق ماینرها ذخیره کنند و همچنین هزینه‌ای را پرداخت کنند.

کتاب‌های سفارش خارج از زنجیره

DEXها با دفترهای سفارش خارج از زنجیره هنوز هم تا حدی غیرمتمرکز هستند، اما تا حدودی متمرکزتر از همتایان داخلی خود هستند. برخلاف سفارش‌هایی که در بلاکچین ذخیره می‌شوند، سفارش‌های خارج از زنجیره در جای دیگری پست می‌شوند، مانند یک نهاد متمرکز که دفتر سفارش را اداره می‌کند. چنین نهادی می‌تواند از دسترسی به دفترچه‌های سفارش برای سفارش‌های اولیه یا ارائه نادرست سوء‌استفاده کند، با این حال وجوه کاربران همچنان در برابر مدل غیرحضوری DEX محافظت می‌شود. برخی از توکن‌های ERC-20 در بلاکچین اتریوم یک DEX را ارائه می‌دهند که به طور مشابه عمل می‌کند. یک صرافی غیرمتمرکز می‌تواند چهارچوبی را برای طرفین فراهم کند تا دفترهای سفارش خارج از زنجیره را از طریق قراردادهای هوشمند مدیریت کنند. سپس کاربران می‌توانند به یک استخر نقدینگی بزرگتر دسترسی داشته باشند و سفارشات را بین معامله گران ارسال کنند. هنگامی که طرفین معامله با یکدیگر به توافق رسیدند، معامله را می‌توان به صورت زنجیره‌ای انجام داد.

بازارسازان خودکار (AMM)

یک بازارساز خودکار (AMM) کتاب‌های سفارش را با الگوریتم‌های قیمت‌گذاری دوباره ایجاد می‌کند که به ‌طور خودکار هر جفت دارایی را در زمان واقعی قیمت‌ گذاری می‌کند (مانند بیت کوین-دلار آمریکا). برخلاف بازارسازی سنتی، که به موجب آن شرکت‌ها قیمت دقیق را در دفتر سفارش ارائه می‌کنند، AMM‌ها این فرآیند را غیرمتمرکز می‌کنند و به کاربران اجازه می‌دهند تا بازاری را بر روی بلاکچین ایجاد کنند. در بازرسازهای خودکار برای انجام معامله نیازی به طرف مقابل نیست، چرا که AMMها به سادگی با یک بلاکچین تعامل می‌کنند تا یک بازار را ایجاد کنند. کاربران به جای معامله مستقیم با شخص، صرافی یا بازارساز دیگر، با قراردادهای هوشمند معامله می‌کنند و نقدینگی ارائه می کنند.

در AMM هیچ نوع سفارشی وجود ندارد، زیرا قیمت‌ها به صورت الگوریتمی تعیین می‌شوند و در نتیجه نوعی سفارش بازار ایجاد می‌شود. در بازارسازهای خودکار مانند سایر مدل‌های DEX، برای تسویه هر معامله باید یک تراکنش روی زنجیره رخ دهد. برخلاف برخی از DEXها، AMMها نسبتا کاربرپسند هستند و با کیف پول‌های رمزنگاری محبوب به راحتی ادغام می‌شوند.

تجمیع کننده‌های DEX

مزیت اصلی تجمیع کننده‌ها این است که می‌توانند نقدینگی را برای معامله‌گران افزایش دهند، به ویژه برای کسانی که به دنبال گسترش گزینه‌های خود یا معامله توکن‌های کوچکتر هستند. نحوه کار این تجمیع‌کننده‌ها شبیه به یک موتور جستجو است، زیرا آن‌ها اطلاعات و داده‌ها را از مبادلات مختلف جمع‌آوری می‌کنند تا گزینه‌های بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهند.

مزایا و معایب استفاده از صرافی غیرمتمرکز

استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز مزایا و خطرات خود را دارد. در حالی که احتمالاً از DEX به دلیل مزایای آن استفاده می‌کنید، مهم است که این خطرات را در نظر داشته باشید. به هنگام استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز به یاد داشته باشید که صرافی‌های غیرمتمرکز، برای همه مقاصد، خارج از مقامات نظارتی فعالیت می‌کنند. همچنین به یاد داشته باشید که با افزایش محبوبیت DeFi به طور کلی، استفاده از DEX‌ها و ویژگی‌ها و عملکردهای آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. برخی از مزایا و معایب این صرافی‌ها شامل موارد زیر است.

مزایای صرافی های غیرمتمرکز

بدون تأیید KYC/AML یا ID: صرافی‌های غیرمتمرکز قابل اعتماد هستند، به این معنی که بودجه، حریم خصوصی و اطلاعات شخصی کاربران به خوبی حفظ می‌شود. کاربران صرافی غیرمتمرکز می‌توانند به راحتی و به طور ایمن به یک DEX، تأیید هویت یا ارائه اطلاعات شخصی دسترسی داشته باشند.

بدون ریسک: از آنجایی که کاربران مجبور نیستند دارایی‌های خود را به یک صرافی یا شخص ثالث منتقل کنند، صرافی‌های غیرمتمرکز می‌توانند خطر سرقت و از دست دادن وجوه ناشی از هک را کاهش دهند. DEXها همچنین می‌توانند از دستکاری قیمت یا حجم معاملات جعلی جلوگیری کنند و به کاربران اجازه می‌دهند تا حدی از ناشناس ماندن را به دلیل فقدان قوانین و مقررات ارزهای دیجیتال شناخت مشتری (KYC) حفظ کنند.

همه توکن ها قابل معامله هستند: با DEX، کاربران می‌توانند ارزهای رمزنگاری شده جدید را معامله کنند که ممکن است تبادل آن‌ها در جاهای دیگر دشوار باشد. به طور معمول، صرافی‌های متمرکز تنها از ده‌ها پروژه پشتیبانی می‌کنند، و بیشتر آن‌ها تنها از محبوب‌ترین ارزهای رمزنگاری شده پشتیبانی می‌کنند.

کاهش خطرات امنیتی: همانطور که گفته شد، صرافی‌های غیرمتمرکز ممکن است از همتایان متمرکز خود ایمن‌تر باشند. به این دلیل که هیچ نهاد واحدی مسئول دارایی‌ها نیست و در عوض، قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) تراکنش‌ها را خودکار می کنند. همه این‌ها توسط کاربران مدیریت می‌شود، به عبارت دیگر، نفوذ یک هکر به انبوهی متمرکز از دارایی‌ها و سرقت آن‌ها را بسیار دشوار می‌کند.

قابل دسترسی در تمام جهان: بسیاری از نقاط جهان فاقد خدمات مالی اولیه هستند و امکان دسترسی به بازارهای رمزنگاری در آن‌ها وجود ندارد. یکی از مزایای DEX این است که می‌تواند توسط افراد در هر نقطه از جهان صرف نظر از زیرساخت‌های مالی استفاده شود. در واقع، DEXها ممکن است بیشترین سود را برای کاربران در جهان در حال توسعه داشته باشند، و به کسب‌وکارها راهی برای معامله دارایی‌ها بدون نیاز به شخص ثالث می‌دهند.

معایب صرافی غیرمتمرکز

آسیب پذیری های قرارداد هوشمند: یکی از نکاتی که قبلاً به آن اشاره کردیم این واقعیت است که قراردادهای هوشمند ممکن است ضعیف ساخته شوند و منجر به مشکلاتی در یک DEX شود. یک قرارداد هوشمند فقط به اندازه شخص یا نهادی که آن را ایجاد کرده است هوشمند است و هیچ تضمینی وجود ندارد که همیشه آنطور که انتظار می رود کار کند. قراردادهای هوشمند خود شبیه به بیت‌های کد یا دستوراتی هستند که یک فرآیند را خودکار می‌کنند و اگر خطایی در قرارداد هوشمند وجود داشته باشد، می‌تواند نتایج غیرمنتظره‌ای ایجاد کند.

بدون قابلیت بازیابی: برخلاف صرافی‌های متمرکز که توسط شرکت‌های خصوصی با کارمندان اداره می‌شوند، DEXها اساساً توانایی بازیابی وجوه گم ‌شده و دزدیده شده را ندارند. به دلیل عدم وجود فرآیند KYC یا امکان لغو تراکنش در صورت به خطر افتادن حساب یا از دست دادن کلید خصوصی، کاربران قادر به بازیابی داده‌ها یا بازگرداندن دارایی‌های خود نیستند.

بدون پشتیبانی: هیچ تیم پشتیبانی یا خط تلفن کمکی برای اطلاع از مفقود شدن وجوه یا کلید خصوصی گم شده وجود ندارد، زیرا کاربران خود کنترل فرآیند را در دست دارند. از آنجایی که همه تراکنش‌ها در قراردادهای هوشمند در بلاکچین بدون هیچ مالک یا ناظری پردازش و ذخیره می‌شوند، بازپرداخت با مدل شبکه ناسازگار است و کاربران معمولاً نمی‌توانند دوباره به دارایی‌های خود دسترسی پیدا کنند.

پتانسیل کلاهبرداری: فضای ارزهای دیجیتال مملو از کلاهبرداری‌ها و توکن‌های ناخواسته است و با توجه به اینکه هیچ مرجع مرکزی در یک DEX وجود ندارد، یافتن خود در لیست‌ها برای برخی از آن توکن‌ها یا سکه‌های ناخواسته نسبتا آسان است. به عبارت دیگر برای آنچه در یک DEX فهرست شده است، فرآیند بررسی کمی وجود دارد یا اصلاً وجود ندارد. پس اطمینان از اینکه یک توکن کلاهبرداری است یا نه، بر عهده کاربر است.

نقدینگی پایین: بسیاری از معامله گران خدمات متمرکز با استخر نقدینگی بیشتر، انتخاب ابزار، جفت ارز و انواع سفارش را ترجیح می‌دهند. صرافی‌های غیرمتمرکز معمولا نقدینگی کمتری نسبت به پلتفرم‌های متمرکز دارند، زیرا جدیدتر و کوچک‌تر هستند و پایگاه مشتری بالقوه کوچک‌تری دارند. با این حال، به طور متناقض، آن‌ها باید کاربران جدید را برای تولید نقدینگی بیشتر جذب کنند.

سرعت محدود: بررسی و اعتبارسنجی تراکنش‌ها در شبکه بلاکچین زمان می‌برد و سرعت پردازش به استخراج کنندگان یا اعتبار سنجی شبکه بستگی دارد، نه خود صرافی.

کارکرد معاملاتی محدود: صرافی‌های غیرمتمرکز تمایل دارند بر اجرای سفارشات خرید و فروش ساده تمرکز کنند. به این ترتیب، کاربران ممکن است متوجه شوند که عملکردهای معاملاتی پیشرفته مانند توقف ضرر، معاملات حاشیه و وام در اکثر DEXها در دسترس نیستند.

مسائل مقیاس پذیری: صرافی‌های غیرمتمرکز از همان مشکلات تراکم شبکه مربوط به مسائل مقیاس پذیری مانند شبکه‌های بلاکچین اصلی خود مانند اتریوم رنج می‌برند. اولین تکرار شبکه اتریوم، مانند سایر بلاکچین‌ها، برای عملکرد ایمن در مقیاس کوچک‌تر ساخته شد، قبل از اینکه راه‌حل‌های مقیاس‌بندی اجرا شوند. اگرچه ارتقاء شبکه متحول کننده طراحی شده با راه حل های مقیاس پذیری عظیم از سال 2018 در حال توسعه است، اما DEX ها همچنان مشمول سقف تراکنش‌های شبکه لایه اول هستند.

مطالب مشابه

سوالات متدوال

نظرات

0 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *