1

فهرست مطالب

  • آشنایی با برنامه های غیرمتمرکز (dApps)
  • اتریوم dApp چیست؟
  • برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) چیست و چگونه کار می‌کنند؟
  • برنامه های غیرمتمرکز dApp محبوب کدامند؟
  • کاربردهای رایج برنامه‌های غیرمتمرکز dApp
  • چند نمونه از کاربردهای رایج dApps عبارتند از:
  • معایب dApps چیست؟
  • روش‌های کلاهبرداری از dAppها
برنامه های غیرمتمرکز (dApp)

برنامه های غیرمتمرکز (dApp) چیست؟

برنامه‌های غیرمتمرکز (dApp)، برنامه‌های دیجیتالی هستند که به جای تکیه بر یک رایانه، بر روی شبکه بلاکچین رایانه اجرا می‌ شوند. از آنجایی که dApp غیرمتمرکز است، توسط یک موسسه کنترل نمی شود. مزایای dApps شامل محافظت از حریم خصوصی کاربر، عدم سانسور و انعطاف پذیری توسعه است. معایبش نیز شامل ناتوانی در مقیاس، چالش در توسعه رابط کاربری و دشواری تغییر کد است.

آشنایی با برنامه های غیرمتمرکز (dApps)

برنامه‌های وب استاندارد مانند Uber و Twitter بر روی سیستم‌های رایانه‌ای که متعلق به سازمان شما هستند اجرا می‌شوند و به شما کنترل کامل بر برنامه و عملکرد آن را ارائه می‌ دهند. ممکن است چندین کاربر در یک طرف وجود داشته باشد، اما قسمت پشتی توسط یک سازمان کنترل می شود DApp .ها می توانند روی شبکه‌های P2P یا شبکه‌های بلاکچین اجرا شوند. به عنوان مثال، Popcorn Time برنامه‌ ای است که روی رایانه‌ای اجرا می‌شود که بخشی از یک شبکه P2P است و به چندین شرکت‌ کننده اجازه می‌ دهد محتوا را به طور همزمان مصرف کنند، یا آن را اجرا کنند. در زمینه ارزهای دیجیتال، dApp در یک شبکه بلاکچین در یک محیط عمومی، منبع باز و غیرمتمرکز اجرا می شود و توسط یک موسسه کنترل نمی شود. به عنوان مثال، یک توسعه دهنده می‌تواند یک dApp مانند توییتر ایجاد کند و آن را در بلاکچین قرار دهد تا همه بتوانند پیام را منتشر کنند. پس از ارسال، هیچ کس، از جمله سازنده برنامه، نمی‌تواند پیام را حذف کند.

اتریوم dApp چیست؟

این برنامه های غیرمتمرکز هستند که با استفاده از پلتفرم اتریوم طراحی و ساخته شده اند. اتریوم dApp از قراردادهای هوشمند استفاده می‌کند. آن ها در شبکه اتریوم مستقر هستند و از پلتفرم بلاکچین برای ذخیره سازی داده‌ها استفاده می‌کنند.
تفاوت بین یک برنامه متمرکز و یک برنامه غیرمتمرکز چیست؟
برنامه‌های متمرکز متعلق به یک شرکت واحد هستند. نرم افزار کاربردی برنامه متمرکز بر روی یک یا چند سرور تحت مدیریت شرکت قرار دارد. کاربران با دانلود یک نسخه از برنامه و سپس ارسال و دریافت داده ها و از سرورهای شرکت با برنامه تعامل دارند. برنامه‌های غیرمتمرکز (همچنین به عنوان dApps یا dapps شناخته می شوند) در بلاکچین یا شبکه همتا به همتای رایانه شما اجرا می شوند. این به کاربران اجازه می‌دهد تا به جای اتکا به امتیازات مرکزی، تراکنش‌ها را مستقیماً با یکدیگر انجام دهند. کد منبع که قراردادهای هوشمند نامیده می شود، به کاربران اجازه می‌دهد تا تراکنش‌ها را بدون افشای اطلاعات شخصی خود انجام دهند.

برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) چیست و چگونه کار می‌کنند؟

برنامه‌های غیرمتمرکز یا dApps، برنامه‌های نرم‌افزاری هستند که از ارزهای دیجیتال پشتیبانی می‌‌کنند. کاربران از طریق پرداخت با ارزهای دیجیتال می‌توانند خدمات مختلف نرم‌افزاری مانند کیف پول دیجیتال یا بازی را دریافت کنند. برنامه‌های غیرمتمرکز و برنامه‌های سنتی از بسیاری جهات شبیه به هم هستند و خدماتی را ارائه می‌دهند؛ به عنوان مثال، راه‌اندازی یک شبکه اجتماعی، انجام معامله سهام یا انجام برخی وظایف دیگر. تفاوت اصلی بین این دو نوع برنامه در این است که dApps از فناوری بلاکچین استفاده می‌کند، که پایگاه داده‌ای است که هر تراکنش را که معمولاً روی یک شبکه کامپیوتری غیرمتمرکز اجرا می‌شود، ثبت می‌کند.
برای استفاده از dApp، کاربر مقداری ارز دیجیتال را برای فعال کردن یک قرارداد هوشمند می‌پردازد. (قرارداد هوشمند، نوعی قرارداد است که پس از برآورده شدن شرایط خاص به طور خودکار اجرا می‌شود.)

برنامه های غیرمتمرکز dApp محبوب کدامند؟

جذابیت گسترده dApps این است که به کاربران حریم خصوصی و امنیت بیشتری نسبت به برنامه‌های سنتی می‌دهد و مزایای ارزشمندی را برای کاربران فراهم می‌کند. برنامه‌های غیرمتمرکز ممکن است عملکردهای مختلفی را انجام دهند، اما اغلب بر روی چند حوزه مختلف تمرکز دارند.

صرافی‌های غیرمتمرکز: صرافی‌های غیرمتمرکز به مشتریان این امکان را می‌دهند تا ارزهای رمزنگاری شده یا NFT را بین یکدیگر معامله کنند.
پلتفرم‌های ییلد فارمینگ : یک پلتفرم ییلد فارمینگ به صاحب ارز دیجیتال این امکان را می‌دهد تا سودی را به عنوان بخشی از وام یا از ارائه نقدینگی در صرافی، در میان سایر ایده‌های درآمدزا، کسب کند.
کیف پول: کیف پول‌های رمزنگاری بسیار شبیه کیف پول آنالوگ عمل می‌کند و به صاحب ارز دیجیتال اجازه می‌دهد ارزهای دیجیتال را نگه دارد، خرج کند و یا دریافت کند. کیف پول‌های دیجیتال را می‌توان برای امضای تراکنش‌ها و مدیریت حساب‌های رمزنگاری خصوصی، از جمله ویژگی‌های دیگر، استفاده کرد.
گیمینگ: بازی‌ها شکل محبوب dApp هستند که به بازیکنان اجازه می‌دهند ارزهای مجازی کسب کنند و از آن استفاده کنند.
dAppsها همچنین ممکن است خدمات محبوب دیگری مانند برنامه‌های پیام ‌رسانی، رسانه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های پخش ویدئو را از یک پلتفرم غیرمتمرکز بلاکچین ارائه دهد.
کاربردهای رایج برنامه‌های غیرمتمرکز dApp

کاربردهای رایج برنامه‌های غیرمتمرکز dApp

برنامه‌های غیرمتمرکز dApps برای تمرکززدایی و از بین بردن طیف وسیعی از عملکردها و برنامه‌ها توسعه یافته‌اند که شامل مواردی از قراردادهای مالی خوداجرا گرفته تا بازی‌های چند کاربره و پلتفرم‌های رسانه های اجتماعی می‌شوند. همچنین DApp ها برای تسهیل رای گیری و حاکمیت ایمن مبتنی بر بلاک‌چین توسعه یافته اند. برنامه‌های غیرمتمرکز همچنین می‌توانند در مرورگرهای وب ادغام شوند تا به عنوان افزونه‌هایی عمل کنند که می‌توانند به ارائه تبلیغات، ردیابی رفتار کاربران و درخواست کمک‌های مالی ارز دیجیتال کمک کنند.

چند نمونه از کاربردهای رایج dApps عبارتند از:

خدمات مالی: از dApps می‌توان برای تسهیل تراکنش های مالی همتا به همتا، مانند مبادله ارزها یا انتقال دارایی‌های دیجیتال استفاده کرد.
مدیریت زنجیره تامین: از dApps می‌توان برای ردیابی ارسال کالاها از طریق زنجیره تامین استفاده کرد و شفافیت و پاسخگویی را تضمین کرد.
تأیید هویت: dApps را می‌توان برای ذخیره ایمن و تأیید اطلاعات هویتی، مانند سیستم‌های رأی گیری استفاده کرد.
املاک و مستغلات: از برنامه‌های غیرمتمرکز می‌توان برای تسهیل خرید و فروش املاک و مستغلات به طور مستقیم بین خریدار و فروشنده، و همچنین ردیابی مالکیت دارایی و اسناد مرتبط مانند اسناد، استفاده کرد.
مراقبت‌های پزشکی و بهداشتی: از dApps می‌توان برای ذخیره و ردیابی سوابق مراقبت‌های پزشکی و همچنین برای تسهیل ارتباط و همکاری متخصصان و پزشکان استفاده کرد.
آموزش: از dApps می توان برای ایجاد پلتفرم های یادگیری غیرمتمرکز استفاده کرد که به دانش آموزان و معلمان اجازه می دهد بدون نیاز به واسطه مستقیماً با یکدیگر تعامل و همکاری کنند.
رسانه‌های اجتماعی: از dApps می‌توان برای ایجاد پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی غیرمتمرکز استفاده کرد که به کاربران اجازه می‌دهد بدون نیاز به یک مرجع مرکزی، محتوا‌های مختلف را به اشتراک بگذارند.
بازارهای پیش بینی کننده: از برنامه‌های غیرمتمرکز می‌توان برای ایجاد پلتفرم‌های غیرمتمرکز برای بازارهای پیش بینی کننده استفاده کرد و به کاربران این امکان را می‌دهد تا در موضوعات مختلف وضعیت بازار را پیش بینی کرده و از این طریق پاداش دریافت کنند.

معایب dApps چیست؟

در حالی که dApps ممکن است بسیاری از سرویس‌ها یا پلتفرم‌های محبوب را برای کاربران ایجاد کند، اما دارای معایب و محدودیت‌هایی نیز می‌باشد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

کدنویسی نامعتبر: یکی از بزرگترین مشکلات dApps خود کدنویسی به ویژه در مورد قراردادهای هوشمند است. اگر برای سرویس خاصی هزینه‌ای می‌پردازید، ممکن است خدمات مربوطه را دریافت نکنید.
هزینه بر: استفاده از dApps ممکن است پرهزینه باشد. اگر از یک کیف پول برای ارسال ارز دیجیتال استفاده می‌کنید، ممکن است هزینه زیادی برای ارسال آن به همراه داشته باشد و این هزینه ممکن است بسته به اینکه دقیقاً چه زمانی به دنبال استفاده از این سرویس هستید، تغییر کند.
فعالیت غیرقانونی را فعال می‌کند: یکی از موارد عمده استفاده از ارزهای دیجیتال، فعال کردن پرداخت برای کالاها و خدمات غیرقانونی یا تسهیل پولشویی است.
هیچ تضمینی در مورد معاملات سودآور وجود ندارد: یک dApp ممکن است تجارت در دارایی‌های مجازی یا ارزهای دیجیتال را فعال کند، اما این به تنهایی آنها را به یک تجارت سودآور تبدیل نمی‌کند. به عنوان کاربر، باید تصمیم بگیرید که آیا استفاده از dApp برای تجارت یا وام دادن به ارز دیجیتال منطقی است یا خیر.
مسائل امنیتی: یک قرارداد هوشمند با کدگذاری ضعیف نیز می‌تواند کاربران را در معرض ضرر مالی قرار دهد. هکرها به طور فزاینده‌ای قراردادهای هوشمند را هدف قرار داده‌اند زیرا در صورت موفقیت، سود بالقوه‌ای خواهند داشت.

روش‌های کلاهبرداری از dAppها

انواع مختلفی از کلاهبرداری وجود دارد که از طریق برنامه های غیرمتمرکز (dApps) انجام شده است. طرح‌های پونزی، که در آن به سرمایه‌گذاران قبلی با استفاده از سرمایه سرمایه‌گذاران جدیدتر پرداخت می‌شود، در dApps وجود دارد. عرضه اولیه سکه‌های جعلی (ICO) همچنین برای جمع آوری سرمایه برای توسعه یک ارز دیجیتال یا dApp جدید استفاده شده است، اما در واقع برای سرقت پول سرمایه گذاران بدون توسعه یک محصول واقعی طراحی شده است.
حملات فیشینگ، که از وب‌سایت‌ها یا ایمیل‌های جعلی برای فریب دادن افراد برای افشای اطلاعات حساس استفاده می‌کنند، در dApps نیز دیده شده‌اند. علاوه بر این، برخی از dApp ها برای توزیع بدافزار استفاده شده‌اند که می توانند دستگاه‌های کاربران را به خطر بیندازند و اطلاعات حساس را به سرقت ببرند. برای کاربران مهم است که هنگام تعامل با dApps محتاط باشند و دقت لازم را انجام دهند، زیرا ماهیت غیرمتمرکز این برنامه‌ها می‌تواند ردیابی یا پاسخگویی مجرمان را دشوار کند.

مطالب مشابه

سوالات متدوال

نظرات

0 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *